Apolitični

Hoće li AI poznavati djecu bolje od njihovih roditelja?

Bez obzira na to kako gledate na umjetnu inteligenciju – kao revolucionarnu tehnologiju koja će nam poboljšati život ili nužno zlo koje je prijetnja našoj egzistenciji, činjenica je da će AI vjerojatno biti važan dio budućnosti i svega što radimo i načina na koji živimo. Današnja djeca odrastat će u takvom svijetu umjetne inteligencije, sa svim pozitivnim i negativnim stranama AI-a.

Dok u medijima često dominiraju negativne i pesimistične strane AI budućnosti, poznati tehnološki investitor i milijarder Marc Andreessen smatra da je takav stav pogrešan. Kako je objasnio u podcastu Joea Rogana, on smatra kako je umjetna inteligencija dugoročni saveznik djece i da će zajedno s njom odrastati.

To je potvrdio i na vlastitom primjeru te je svog osmogodišnjeg sina već upoznao s ChatGPT-jem kao s edukativnim alatom. AI koju će moj 8-godišnjak imati kada navrši 20 godina imat će 12 godina iskustva s njim, odrast će s njim. Poznavat će sve što god je napravio. Znat će što god želi, objasnio je svoje razmišljanje Andreessen. Umjetna inteligencija, smatra investitor, bit će poput partnera budućim generacijama, partnera koji će ih htjeti usrećiti i omogućiti im da budu zadovoljni i uspješni.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay