Apolitični

HNK Zadar obljetnicom poziva na druženje…

Povodom 70. obljetnice HNK-a Zadar  i večeras  u 20 sati ne propustite pogledati novu predstavu F. G. Lorca – Dom Bernarde Albe u režiji Dražena Ferenčine (istoimena uspješnica HNK Zadar iz 1974. u režiji Petra Šarčevića). U predstavi igraju: Jasna Ančić, Tihana Lazović, Žana Bumber, Anđela Ćurković – Petković, Helena Kalinić, Mia Zara Burčul, Lucija Matković i Sanja Petrovski.

 

Dom Bernarde Albe, napisan 1936. godine, klasično je djelo o represiji i napetosti u obitelji bez muškaraca u sredini u kojoj su životi žena određeni strogim kulturnim i društvenim tabuima. U ovoj poznatoj drami središnje mjesto zauzima tema seksualne, emocionalne i egzistencijalne frustriranosti žena u seoskoj i patrijarhalnoj sredini koje,skrivene iza visokih kućnih zidova, beznadno dugo sputavaju svoje emocionalne prohtjeve.
Radnja predstave se događa u Andaluziji polovinom 19. stoljeća u vrijeme žalovanja. Žalovanje za preminulim suprugom u kući udovice Bernarde prema tradiciji traje osam godina, a za to vrijeme ona potpuno kontrolira svojih pet neudanih kćeri u dobi između 20 i 39 godina, zabranjujući im bilo kakve veze i odnose izvan kuće. U kući vlada ljubomora i nadmetanje između sestara, najvećim dijelom zbog najstarije sestre Angustias zaručene za Pepea el Romana, jedinog muškog lika oko kojeg se stvara cijeli dramski zaplet, a koji se niti u jednome trenutku na pojavljuje na pozornici.
Premijera je u ponedjeljak, 7. prosinca u 20 sati i u dramskoj je pretplati.
Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: HNK Zadar
D. Šabić, mag. nov.