Apolitični

HNK Šibenik, od amaterstva do profesionalizma

Šibensko kazalište osnovano je 1870. godine, a na njegovim temeljima počiva današnje Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku. Prije izgradnje današnje zgrade kazališta predstave su se održavale na brojnim lokacijama po gradu: na Dobriću, u Kneževoj palači, u tzv. Starom teatru koji se nalazio pokraj sadašnje zgrade sa sjeverne strane, uz istočni gradski bedem. Današnje kazalište djeluje u zgradi iz 1870. godine, u to vrijeme najvećoj i najljepšoj u Hrvatskoj. Posebnu vrijednost u zgradi kazališta ima strop glumišta koji je 1868. god. ukrasio umjetnik Antun Zuccaro alegorijskom slikom znamenitih Šibenčana.

U potpuno uređenom kazalištu predviđeno je sjedenje za 500 osoba, a ispod svake druge lože postavljeni su medaljoni s imenima i stiliziranim portretima talijanskih pjesnika i skladatelja kao što su Dante Alighieri, Carlo Goldoni, Gioachino Rossini, Vincenzo Bellini i brojni drugi. S obzirom na to da se kazalište gradilo sredstvima građana nazvano je Društvenim kazalištem (Teatro Sociale da Sibeniko). Taj naziv je imalo do 1872. god. kada je na skupštini kazališnog društva donesena odluka o preimenovanju u „Kazalište Mazzoleni” u čast Šibenčanina, pjevača svjetskog glasa Frana Mazzolenija, inače brata osnivača i glavnog voditelja Pavla. Značajno je istaknuti da za razliku od drugih kazališnih zgrada koje su u nas izgrađene na kraju 19. stoljeća, ova u Šibeniku sagrađena je sredstvima građana bez ikakve pomoći Vlade i Općine.
Otvorenje novog šibenskog kazališta upriličeno je 29. siječnja 1870. godine predstavom „Kip od mesa” Teobalda Ciconija u izvedbi talijanske putujuće kazališne družine „La drammatica compagnia Vittorio Alfieri”. Vrlo značajna godina kazališnog života u Šibeniku bila je 1874. Te se godine, naime, po prvi put s pozornice čula naša riječ te se afirmirala naša drama. Od 2001. godine šibensko kazalište djeluje u obnovljenoj kazališnoj zgradi, jednoj od najstarijih u Hrvatskoj, od tada do 2008. godine kazalište je djelovalo u bogatoj amaterskoj formi, da bi 2008. godine premijerom predstave „Fantazija” hrabro zakoračilo u svijet kazališnog profesionalizma. Potvrda ispravnosti ove odluke su i brojne predstave u vlastitoj produkciji te nominacije i nagrade na etabliranim festivalima.
Izvor: sibenik-tourism.hr

Foto: TZ Šibenik
D. Šabić