Apolitični

Hi-tech tenisice s ugljikovim vlaknima pomogle čak četvorici trkača u obaranju svjetskog rekorda u polumaratonu

Tenisice su bile ključnim dijelom prvog maratona istrčanoga ispod dva sata, a najnovije tehnologije omogućile su i da čak četiri trkača ovog vikenda budu brži od dotadašnjeg rekorda polumaratona

Ove nedjelje u španjolskoj Valenciji održan je tradicionalni maraton, a priča dana nije bila utrka na 42, već ona upola kraća – muški polumaraton. U ovoj utrci 24-godišnji Kenijac Kibiwott Kandie postavio je novi svjetski rekord s vremenom od 57 minuta i 32 sekunde, te tako postao prvi čovjek koji je udaljenost od 21.097 metara pretrčao za manje od 58 minuta. Osim njega još su trojica trkača bila ispod dotadašnjeg svjetskog rekorda od 58:01, pa je pozornost medija bila zagarantirana.

Što je, dakle, dovelo do ovog neobičnog rezultata? Jednako kao i prošle godine, kada je istrčan (doduše, neslužbeno) prvi maraton ispod 2 sata – ne bi to bilo moguće bez velike pomoći tehnologije. Ovoga puta radilo se o službenoj utrci pa nisu mogli biti korišteni popratni trkači u aerodinamičnoj formaciji i prateća vozila, no Svjetska atletska federacija dozvolila je korištenje novih Adidasovih tenisica.

Tenisice koje su pripomogle u obaranju ovog svjetskog rekorda su Adidas Adizero Adios Pro, novi model njemačkog proizvođača koji se u komercijalnoj izvedbi može kupiti za 200-tinjak dolara. Karakterizira ih 39 milimetara debeo potplat od posebne pjene, u koji je ugrađeno pet šipki od ugljikovih vlakana. One su postavljene i oblikovane tako da imitiraju metatarzalne kosti stopala, pa čine trčanje prirodnijim za tijelo nego da se radi o ploči, a tenisici daju potrebnu elastičnost za maksimalno iskorištavanje energije trkača.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay