Apolitični

HGD Zrinski najstarije u državi

Hrvatsko glazbeno društvo Zrinski iz Donjih Kaštela kao sljedbenik donjokaštelanskih puhačkih orkestara, osnovano je davne 1852. godine te je ujedno najstarija kulturna ustanova u gradu Kaštela i jedan od najstarijih amaterskih orkestara u državi.

Već više od stoljeća i pol, nezaobilazan je sudionik mnogih kulturno-umjetničkih manifestacija, crkvenih i državnih blagdana, pučkih fešta i budnica. Ima tri godine kako je Društvo proslavilo 160. obljetnicu uspješnog rada i djelovanja.
U proteklim desetljećima „Zrinski“ je nastupao na mnogim smotrama puhačkih orkestara u zemlji i inozemstvu (Italija, Mađarska, Njemačka, Češka, Austrija, Bosna i Hercegovina…) na kojima su ostvareni zapaženi rezultati. Valja istaknuti prva mjesta na međunarodnim festivalima u Austriji iz grada Furstenfeld (1959. i 1960.), od kojih je posebno ono iz 1959., odakle stiže vrijedno međunarodno priznanje gdje je pod vodstvom dirigenta Vida Kuzmanića osvojeno 1. mjesto u umjetničkom rangu i to prvi put u povijesti tog stogodišnjeg međunarodnog festivala, zatim izuzetan uspjeh u Češkoj na VII. međunarodnom festivalu Kmochov Kolin (1969.) te zavidan broj prvih mjesta na državnim i regionalnim smotrama puhačkih orkestara 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.
HGD Zrinski vlasnik je mnogih priznanja, plaketa i nagrada kao i Povelje Hrvatskog sabora kulture za izuzetna dostignuća na promicanju kulturnog amaterizma.

Od osnivanja orkestar je vodilo više od 20 kapelnika od kojih su mnogi bili voditelji profesionalnih i simfonijskih orkestara u državi i inozemstvu (Anton Vuletin-Grinteša, Jakov Vuletin, Ivan Berket, Vid Kuzmanić, Berislav Vuletin…). Također, veliki broj glazbenika koji su započeli svoj glazbeni put u našem orkestru postali su priznati profesionalni i estradni glazbenici i dirigenti.

Kroz svoju dugu povijest „Zrinski“ je proživljavao uspone i padove, prekide i zabrane rada. Ipak, zahvaljujući slobodarskom duhu, tradicionalnoj nadarenosti, upornosti i entuzijazmu koje su donjokaštelanski glazbenici i njihovi voditelji iskazivali, uvijek su se vraćali. Današnji orkestar broji 50 aktivnih, ponajviše mladih članova, studenata i učenika što je zalog uspješnoj budućnosti samog orkestra. Glavna zadaća orkestra daljnje je povećanje broja članova, što očekuju od glazbarske škole mladih koju stalno pohađa 15-ak članova i koja se upotpunjava svake nove školske godine.
Dodajmo kako od 2003. godine orkestrom HGD Zrinski ravna dirigent prof. Davor Lozić iz Kaštel Lukšića.

Ovom sjajnom društvu želimo još podosta kvalitetnih i uspješnih nastupa na način da i dalje s ljubavlju čuvaju i njeguju umjetničku, glazbenu, povijesnu i kulturnu baštinu Kaštela i dalmatinskog kraja.

Izvor: hgd-zrinski.hr
Foto: hgd-zrinski.hr

D. Šabić