Apolitični

HDS ZAMP: Autorima i nositeljima prava raspodijelit će se 99 milijuna kuna

Služba zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja (HDS ZAMP) priopćila je u četvrtak kako će za 2018. autorima i nositeljima prava raspodijeliti rekordnih 99 milijuna kuna autorskih naknada, a najveći udio isplatit će se za prava javnog priopćavanja glazbe.

Prošle godine zabilježen je rast iznosa prikupljenih autorskih honorara te će autorima i nositeljima prava za prošlu godinu raspodijeliti gotovo 99 milijuna kuna autorskih naknada, što je skoro 10 posto više nego u prethodnoj godini, objavio je HDS.

U obračunima autorskih naknada sudjelovalo je 105 tisuća domaćih i inozemnih autora i nositelja prava, a najveći udio u naplati od 88 posto čine prava javnog priopćavanja glazbe, odnosno “mala prava” među kojima su posebno rasle naknade od rastućih sektora koncerata i priredbi.

Rast od čak 93 posto zabilježila su online i digitalna prava što je posljedica, dodaju iz ZAMP-a, izravnog licenciranja hrvatskog repertoara na online glazbenim servisima poput YouTubea, Google Playa i Deezera u 40 zemalja svijeta. Zabilježen je i veći rast prihoda iz inozemstva, repertoar članova HDS-a najviše je, izvan Hrvatske, zaradio u Sloveniji koju slijede Srbija, Mađarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora.

Cijeli članak možete pročitati na: narod.hr

Foto: Pixabay