Apolitični

HAVC-OV PLAN Hollywood u Jastrebarskom: Dobiva li Hrvatska nakon Jadran filma novi filmski studio? Samo “Igra prijestolja” donijela tri milijarde kuna

Putem sustava poticaja za strane produkcije koje snimaju u Hrvatskoj, država je dosad zaradila 1,1 milijardu kuna

Od uvođenja sustava poticaja za strane produkcije, projekta HAVC-a i Ministarstva kulture poznatog kao Filming in Croatia, u Hrvatskoj je od 2012. pa sve do lani država zaradila više od 1,1 milijardu kuna kad se gleda lokalna potrošnja. Godina prije korone, 2019., bila je rekordna jer je donijela državi čak 348 milijuna kuna. To su prihodi u koje su uračunate i plaće lokalnih radnika koji su sudjelovali u velikim filmskim projektima i serijama renomiranih kuća poput Netflixa i HBO-a, ali ona dodana vrijednost koju su nam donijele svjetske uspješnice taj iznos doslovno multiplicira.

Naime, prema istraživanju Instituta za javne financije, samo je svjetski megahit, serija “Igra prijestolja”, hrvatskom turizmu donio dvije-tri milijarde kuna. A to su konzervativne procjene!

No o potrebi Hrvatske da dobije svoj filmski studio godinama se tek samo raspravljalo, bez konkretnih planova. Spominjao je takvu ideju i bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, no sve dosad bilo je to daleko od realizacije. No čini se da se stvari mijenjaju. Naime, na poprilično iznenađenje, ne samo zbog dugogodišnjeg maštanja, nego i zbog korone koja je usporila, pa čak u nekim slučajevima stopirala velike projekte u cijelom svijetu, prošli je tjedan ravnatelj HAVC-a Chris Marcich javnosti predstavio dvije studije o velikom potencijalu ulaganja u domaće i međunarodno filmsko stvaralaštvo.

Što se tiče investitora, oni još nisu dokraja precizirani, no nisu u pitanju veliki američki studiji.

Ekipa Olsberga vođena HAVC-ovim naputcima tako je istražila moguće lokacije za izgradnju filmskog studija i detaljnije analizirala četiri – Veliku Goricu, Jastrebarsko, Bistru i Ekopark Kraš. Naravno, na kraju će investitor sam odabrati gdje želi graditi, a, prema studiji, najbolje je ocijenjeno Jastrebarsko.

Naime, pored samih studijskih prostora, kao i onih za fazu postprodukcije, filmski bi studio, kako je to i uobičajeno, imao i brojne radionice, poput primjerice stolarske, koje bi bile na dispoziciji filmašima. No izučenog kadra za rad u filmskoj industriji u Hrvatskoj kronično nedostaje i gotovo da nema struke, zanata kojeg ima dovoljno. Fali nam i kamermana i stolara, šminkera, maskera…, a to su sve ljudi koje bi jedan ozbiljni filmski studio morao imati u svojoj ponudi. Zbog toga HAVC planira početkom iduće godine započeti s edukacijama i radionicama kako bi sve bilo spremno kad se projekt pusti u pogon.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay