Apolitični

Hakiranje starenja – eliksir mladosti čija se tajna krije u crnom vinu

Hrvatska biotehnološka kompanija Genos odnedavno surađuje s “guruom dugovječnosti” Davidom Sinclairom, profesorom na Odjelu za genetiku i sudirektorom Centra za biologiju starenja “Paul F. Glenn” na Medicinskom fakultetu Harvard.

David Sinclair (51) je pozornost diljem svijeta privukao 2005. godine kad je otkrio da resveratrol, tvar iz crnog vina, usporava starenje kod debelih miševa.

Prije nekoliko mjeseci objavio je i knjigu “Lifespan” (Životni vijek) u kojoj zaključuje da se pomoću genetskih manipulacija čovjekov životni vijek može produljiti i do 150 godina.

Genos je vodeći svjetski laboratorij za visokoprotočnu analizu glikana – rekao je Gordan Lauc, profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu te osnivač i direktor Genosa.

Jedno od prvih velikih otkrića bila je spoznaja da se glikani vezani na imunoglobuline, tj. protutijela imunološkog sustava, jako mijenjaju tijekom starenja.

Resveratrol, nikotinamid mononukleotid (NMN), a i neke druge tvari su molekule kojima znanstvenici pokušavaju ‘hakirati’ starenje.

– Mi se nadamo da ćemo zahvaljujući suradnji s Davidom Sinclairom naš glikanski test biološke dobi uvesti kao objektivni mjerni instrument – zaključio je Gordan Lauc.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay