Apolitični

Guštalo se na festivalu poljičkog soparnika

U Dugom Ratu u subotu, 25. srpnja, održan je tradicionalni 11. Festival poljičkog soparnika koji je u dugoratskoj lučici i rivi okupio nekoliko tisuća ljudi. Natjecatelji, a prijavilo se 20 poljičkih obitelji, na kominima su u samoj lučici, dakle na licu mjesta, pred posjetiteljima i žirijem pripremali soparnik – gastronomsku deliciju Poljica, nekada jelo sirotinje koje danas s ponosom nosi titulu gastronomske delicije!

Izvorno je to pučko jelo, specijalitet koji je zaštićen i koji se nalazi na UNESCO-ovom popisu nematerijalne kulturne baštine, a koji je danas neizostavan dio svakog značajnijeg dalmatinskog događanja, fešte, druženja… Nije bilo lako žiriju sastavljenom od predstavnika Donjih, Srednjih i Gornjih Poljica ocijeniti najbolje od najboljih poljičkih soparnika i pronaći te fine nijanse koje krase i ističu najboljega. A najbolji poljički soparnik, ocijenjeno je i proglašeno, peče Jadranka Roguljić iz mjesta Putišići, koja je od mogućih 150 bodova osvojila 149 bodova. Drugo mjesto pripalo je soparniku kojeg je ispekao Marin Banović, iz Dolca Gornjeg, s osvojena 142 boda, dok je treću nagradu u spremanju poljičkog soparnika osvojila Vinka Novaković, iz Tugara, sa 135 bodova. Čestitamo laureatima na nagradama i umijeću!

 

A koliko Poljičani i njihovi gosti obožavaju soparnik govori i činjenica da je ovom prilikom, po riječima velikog kneza, u Dugom Ratu razgrabljeno čak 500 soparnika! Na fešti koja je potom uslijedila dugoratska mladež bila je najraspjevanija na zvuke „Bossa“ iz Splita, a grupa je zapalila i ostale posjetitelje da su mnogi komentirali – „što će nama Poljičanima „Ultra“, kad skoro svaku večer do jutarnjih sati možemo guštati u lijepoj muzici, svirci, plesu, zabavi“.
Ovom prilikom Ante Banić, rodom iz Doca, a s prebivalištem u Segetu, iznenadio je sve nazočne, jer je napravio soparnik od kamena, kao i reljef Poljica, također od kamena, koji će naći mjesto u jednom od poljičkih muzeja. Tijekom večeri, nazočnima se u više navrata obratio i mjesni dugoratski načelnik, dipl. ing. Jerko Roglić, kao i veliki poljički knez Petar Rodić, koji su pobrali ovacije razdragane publike.
Kakva bi ovo poljička fešta bila da se na njoj nije oglasio i naš štovani župan, koji je bio drugdje spriječen, ali njegov izaslanik Ante Radovčić, i sam Poljičanin, vrlo se rado u to ime obratio veseloj publici.
S obzirom da je iste večeri u Omišu održan Festival dalmatinskih klapa, oko ponoći dugoratskoj svečanosti se pridružio i podstranjski načelnik Mladen Bartulović sa suprugom.

I da zaključimo, premda se po kuloarima često komentira kako je u dugoratski festival iz godine u godinu sve uspješniji, sve bolji, poželimo mu i mi sretan i dug nastavak, na dobrobit stare 1000. godišnje tradicije Poljičke Republike i svih njenih žitelja.

Više u kategoriji: Vijesti dopisnika

Piše: Davor Grgat