Apolitični

Gusarska bitka u Blatu

Gusarka bitka, povijesni trenutka upriličen na otoku kojeg rado posjećuju.

U okviru programa 24. blatskog ljeta na mjesnoj Plokati u Blatu izveden je prigodni folklorni program kojim je obilježena 445. godišnjica povijesne Bitke na Giči, zabilježeno u Rozanićevoj kronici „Obrana Korčule od Turaka 1571. godine”. Tim povodom članovi HGSU „Petar Milat” i VU „Kumpanjija” vrlo realistično su izveli scenski prikaz povijesne bitke koja se dogodila 10. kolovoza 1571. godine na proplanku Giča iznad Blata.

Također, osim bitke s gusarima, brojni posjetitelji imali su prigodu vidjeti izvorni ples „Kotiljun” i Ples od boja – „Kumpanjiju”, a koji su pod vodstvom kapetana Tomislava Bosnića, barjaktara Jakova Sardelića i kapulara Siniše Šeparovića izveli članovi VU „Kumpanjija”. U pauzi folklornih nastupa Željko Vitasović je na harmonici botunari odsvirao Splet pokladnih plesova, a program je uspješno vodila Nikolina Cetinić.
Gusarska bitka u Blatu turistima atraktivna

Gusarska bitka u Blatu


U okviru glazbeno-zabavnog programa 24. Blatskog ljeta na mjesnoj Plokati u Blatu održana je tradicionalna Blatska noć. Nakon poslovičnog kašnjenja više od sat vremena održan je koncert Dražena Zečića, a koji je uspio zabaviti i oduševiti brojne okupljene fanove. Uz poznate hitove i dobru glazbu, posjetitelji su uživali i u raznovrsnoj ponudi pića i jela na žaru, te u humanitarnoj prodaji domaćih pršurata (fritule), a koje su na licu mjesta pržile vrijedne članice Lige protiv raka – ogranak Blato. Inače, za sve posjetitelje ulaz je bio slobodan.