Apolitični

GUS izložbom proslavlja Sv. Duju

Galerija umjetnina i HULU Split imaju čast pozvati Vas na otvorenje izložbe PETAR JAKELIĆ: Dvanaest crno bijelo sivih. Izložba je dobila nagradu na 39. splitskom salonu, a otvorit će se u subotu na blagdan sv. Duje i Dana grada.(7. 5. 2016.) u 12:00.

Kustosi splitske Galerije umjetnosti Branko Franceschi i Katica Modrić napisali su:

– Kao jedan od vinovnika tri jednakovrijedne nagrade na 39. splitskom salonu, Petar Jakelić predstavit će se posljednjim ciklusom od dvanaest slika na papiru izvedenih kombiniranom tehnikom. Iako naziv ciklusa Dvanaest crno- bijelo- sivih u sebi nosi odjek konceptualne i minimalističke umjetnosti, u nadalje snažno izraženom gestualnom polju slike zaživio je prepoznatljiv Jakelićev figurativni imaginarij nadahnut nadrealističkom poetikom koju na tragu Medijale njeguje od svojih slikarskih početaka šezdesetih godina.

 

– „Dati mašti slobodna krila i totalnu slobodu” geslo je kojim se Petar Jakelić vodi u radu kroz više od pola vijeka aktivnog umjetničkog stvaralaštva. Susret sa slikarevim svijetom neposredni je susret s djetinjstvom, pučkim prizorima i snagom elemenata koji oblikuju prepoznatljiv i slikovit pejzaž njegova rodnoga kraja. U djelima Petra Jakelića veza života i rada je opipljiva. Osvjetljavanje nasljeđa predaka i vlastitog korijenja dovodi do imaginacije živog razgovora s precima i utjelovljavanje slika njihove ostavštine, dok su zavičajni motivi u službi transponiranja unutarnjeg svijeta umjetnika u aktivno postojanje. Proces transgeneracijskog prijenosa nasljeđa predaka vidljiv je putem umjetnikove imaginacije, stvarajući snolik i začudan svijet, uvijek s neznatnim pomakom u percepciji i fantastičnog prizvuka. (iz predgovora Katice Modrić)

– Reprodukcija: Petar Jakelić, Stine, kombinirana tehnika, 120 x 84 cm, 2015.
Izložba je otvorena do 29. svibnja, a možete je pogledati radnim danom 10.00 – 18:00, subotom i nedjeljom 10.00 – 14.00; dok je ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.
Dođite i posjetite Galeriju umjetnina Split, na zadovoljstvo svih.

Izvor i foto: Galerija umjetnina Split