Apolitični

Guinnessove „Stilske vježbe“ na daskama Metkovića

Gradsko kulturno središte u Metkoviću radi punom parom kao da je ljeto. No, ne gledajući koji je mjesec u godini, tjedno pripreme po koju predstavu, izložbu, priredbu ili pak zanimljivi glazbeni gostujući događaj. Tako će početkom studenog gostovati neponovljivi Pero Kvrgić i Lela Margitić, najpoznatiji glumački par na daskama u Hrvatskoj s predstavom koja drži Guinnessov rekord „Stilske vježbe” od Raymonda Queneaua. Četvrtak, 5. 11. u 19:30 metkovsko kulturno središte bit će premaleno za posjetitelje koji prate kulturna zbivanja u dolini Neretve.
Prisjetimo se ukratko kako su Stilske vježbe naziv za kazališnu predstavu koja se premijerno izvela 19. siječnja 1968. u Teatru ITD te se neprekinuto izvodi od tada. Stilske vježbe su uvrštene u tiskano izdanje Guinnessove knjige rekorda kao najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom.

 

Predstavu, u kojoj jedna naizgled banalna zgoda iz jedanaestice prepričana na više načina postaje vrhunska komedija, režirao je Tomislav Radić prema djelu francuskog književnika Raymonda Queneaua „Excercices de style”. Na premijeri te u idućih šezdesetak predstava Kvrgićeva partnerica bila je Mia Oremović, a u siječnju 1970. njezinu je ulogu preuzela Lela Margitić.
Ističemo da je predstava „Stilske vježbe” konstanta u hrvatskom glumištu i na svoj poseban način pokazuje da je kazalište uvijek zanimljivo, uzbudljivo i potrebno.
I zato, svi koji možete, dođite u gradsko kulturno središte i pogledajte „Stilske vježbe” te zaplješćite velikanima hrvatskog glumišta – Peri Kvrgiću i Leli Margitić. Oni su to istinski zaslužili.
Više u kategoriji: Kultura; Život
Foto i izvor: metkovic.hr, hnk-split.hr
D. Šabić, mag. nov.