Apolitični

Gudački kvartet Rucner nastupa u HNK-u Split

Gudački kvartet Rucner muziciranjem će vas zabaviti već ovog ponedjeljka, 7. prosinca, s početkom u 17:00 u foajeu HNK-a Split. Utemeljili su ga 1998. godine bračni par Snježana i Dragan Rucner , nastavljajući tako tradiciju njegovanja klasičnog i suvremenog repertoara kao i izvođenjem djela suvremenih hrvatskih autora, čini i repertoarni iskorak prema glazbi drugih žanrova, o čemu svjedoči i njihova nadasve uspješna suradnja s američkim bandoneonistom Peterom Soaveom.
Gudački Kvartet Rucner u 2013. godini obilježit će 15. godišnjicu svog osnutka. Tijekom svog umjetničkog djelovanja posebnu pozornost obraća na ciklus koncerata komorne glazbe pod nazivom „Četiri godišnja doba”. Radi se o četiri koncerta kroz kalendarsku godinu, koji se zovu Proljeće, ljeto, jesen, zima. Održavaju se u dvorani HGZ-a u Zagrebu, a repriziraju se u manjim mjestima Hrvatske. Na svakom koncertu Kvartet ugošćuje jednog ili više priznatih i poznatih glazbenika iz RH i inozemstva. Također, na svakom koncertu su na inicijativu bračnog para Rucner, osnivača kvarteta, praizvedbe jednog ili više suvremenih djela hrvatskih i inozemnih skladatelja. Riječ je o jedinom takvom projektu u Hrvatskoj. Projekt je od prvog dana podržan od Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu Grada Zagreba. Do sada je Kvartet Rucner praizveo više od 80 skladbi hrvatskih i inozemnih autora.

Za svoj dosadašnji rad dobili su dvije prestižne nagrade – Diplomu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i nagradu Vatroslav Lisinski koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu. Kvartet Rucner redovito je promovirao hrvatske skladatelje na svojim mnogobrojnim gostovanjima u RH i inozemstvu (Italija, Francuska, Poljska, Austrija, Švicarska, Egipat, Izrael, Kina, Australija, Španjolska, Grčka, Njemačka, Litva, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija).
Tijekom svih godina svoga djelovanja podržava mlade talentirane glazbenike omogućivši im nastupe na svojim koncertima, što je za posebno pohvaliti.
Podsjetimo, u ponedjeljak će vam se predstaviti izvođači: Ivana Penić Defar – violina, Ana Paula Knapić Franković – violina, Dragan Rucner – viola, Snježana Rucner – violončelo.
Dobro se i ugodno zabavite uz Gudački kvartet Rucner.
Više u kategoriji: Glazba
Izvor i foto: HNK Split, rucner-string-quartet.com
D. Šabić, mag. nov.