Apolitični

Grlićev „Ustav Republike Hrvatske” osvojio Grand Prix Amerike

Premijerno prikazivanje film „Ustav Republike Hrvatske” redatelja Rajka Grlića premijerno je prikazano krajem kolovoza na četrdesetom izdanu prestižnog filmskog događaja, Montreal World Film Festivalu.

Iščekivani film „Ustav Republike Hrvatske”, koji u hrvatska kina stiže 6. listopada, zasigurno je oduševio publiku i filmsku kritiku budući da mu je jednoglasnom odlukom žirija dodijeljen Grand Prix Amerike, nagrada za najbolji film.

Montreal World Film Festival najstariji je kanadski filmski festival i jedini festival A kategorije u Sjevernoj Americi, prepoznat od strane Međunarodne organizacije filmskih producenata- FIAP. U konkurenciji između 22 filma iz cijeloga svijeta našao se i film „Ustav Republike Hrvatske” redatelja Rajka Grlića te odnio nagradu Grand Prix Amerike za najbolji film i nagradu vrijednu 100 000 dolara.

Film „Ustav Republike Hrvatske”

Podsjetimo se, film „Ustav Republike Hrvatske” priča je o ljubavi i mržnji. Kroz cijeli niz negativnih situacija prikazana je uvriježena ljudska potreba da kroz mržnju i odbijanje te marginalizaciju i generaliziranje drugačijeg liječi vlastite nedostatke. U konačnici, priča je to i ljubavi, emociji koja jedina uspijeva potaknuti čovjeka da se bori, bude hrabar i ne odustaje od onoga što on zapravo jest.

Glavnu ulogu u filmu tumači Nebojša Glogovac, a okosnica oko koje se odvija radnja je upravo život lika kojeg spomenuti glumac utjelovljuje, umirovljenog profesora te deklariranog homoseksualca i transvestita. Uz Nebojšu Glogovca, u filmu se pojavljuju Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić.

Priča koja se vrti oko središnjeg lika filma, zanimljive, ali tužne situacije u kojima se našao te jaz između ljubavi i mržnje potaknut strahom od drugačijeg i netradicionalnog, očigledno je privukao filmsku kritiku i publiku Montreal World Film Festivala koja mu je dodijelila prestižnu nagradu za najbolji film.

„Ustav Republike Hrvatske” u hrvatska kina stiže za otprilike mjesec dana kada ćete moći provjeriti čime su to redatelj Rajko Grlić, scenarist Ante Tomić te glumačka postava i ostatak ekipe sa seta kupili kanadsku publiku te otkriti koliko je zapravo tanka granica između ljubavi i mržnje kada je u pitanju društvena marginalizacija i nesnošljivost.