Apolitični

Grička vještica u novom izdanju

Na ovogodišnjoj marketinškoj konferenciji New Europe Market koja se održava u Dubrovniku službeno je potvrđeno da će sredinom sljedeće godine krenuti snimanje serije po uzoru na roman „Grička vještica” književnice Marije Jurić Zagorke.

Pred okupljenom svjetskom medijskom elitom u Dubrovniku glavni direktor Jadran Filma – Vinko Grubišić službeno je potvrdio planove za snimanje jednog od najznačajnijih hrvatskih ciklusa romana s prve polovice 20. stoljeća. Pri tome, nije otkrivao nikakve posebne planove vezane uz samo snimanje, kao ni uz glumačku postavu koja će se pojavljivati u najavljivanoj seriji. Ipak, napomenuo je da će se raditi o poznatim domaćim glumcima te da je cilj ovog projekta od domaćeg bestsellera stvoriti svjetski blockbuster.

Grička vještica

Romantičarski ciklus od sedam romana o progonu vještica u Zagrebu već po prvom izdanju ostvario je veliki broj tiskanih primjeraka te je zabilježen nezapamćen interes i čitanost. Unatoč podijeljenosti mišljenja i umjetničkog ukusa publike i književne kritike, romani Marije Jurić Zagorke doživjeli su veliki uspjeh i na kazališnim daskama, što je samoj autorici zagarantiralo književni uspjeh. Jedna od tri predstavnice prvog trolista hrvatskog ženskog pisma, uz  Ivanu Brlić-Mažuranić i Jagodu Truhelku, Marija Jurić Zagorka ostala je najzapamćenija po povijesnim romanima u kojima su se redovito isprepletale ljubavne priče, ali i borba za prava žena.

Iako je ostavila bogati književni i kazališni opus, najpoznatija je ostala upravo po ciklusu romana Grička vještica (Tajna Krvavog mosta, Kontesa Nera, Malleus Maleficarum, Suparnica Marije Terezije I, Suparnica Marije Terezije II, Dvorska kamarila, Buntovnik na prijestolju), pa ne iznenađuje da je baš ovaj književni predložak odabran kao scenarij za novu hrvatsku seriju.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld, istaknula je važnost snimanja ovog serijala u gradu Zagrebu, koji time stoji uz bok ostalim hrvatskim gradovima u kojima su se snimali serijali jakih produkcija poput Game of thrones. Povijesna radnja romana smještena u sami Zagreb tako će doprinijeti promociji grada te boljim turističkim rezultatima, navela je Bienenfeld.