Apolitični

Grčka i Mađarska uvode covid putovnice, a Hrvatska ne?

Za razliku od nekih država, poput Grčke, Mađarske i Estonije, koje su najavile uvođenje covid-putovnica za turiste koji namjeravaju dolaziti, Ministarstvo turizma je zauzelo stav da “sustav covid-putovnica nije razrađen na razini EU” te da će se s odlukom o tome pričekati, kako je odgovoreno Jutarnjem listu.

Neslužbeno se može saznati da Hrvatska u ovom trenutku nije za uvođenje covid-putovnica te da će to biti njezina početna pozicija na virtualnom sastanku sljedeći četvrtak, na kojem će šefovi država ili vlada EU raspravljati o ovoj temi.

Covid-putovnica kolokvijalni je naziv za cjepivni certifikat, odnosno potvrdu da je osoba cijepljenja protiv koronavirusa, koja bi u nekim državama EU mogla zamijeniti rigorozne mjere pri prelasku granice, odnosno obavezu predočenja negativnog PCR testa ili odlaska u karantenu. Drugim riječima, cijepljeni turist koji sa sobom ima tu potvrdu (covid-putovnicu) nesmetano bi mogao ući u državu.

Dok se, pak, čeka dogovor u Bruxellesu, Ministarstvo turizma priprema popis hotela i turističkih objekata kojima će biti dodijeljena oznaka “Safe travels” kao dokaz da su sigurni za goste jer poštuju epidemiološke protokole. Otprilike za dvadesetak dana Ministarstvo turizma počinje propagandnu kampanju “Safe stay in Croatia” (Siguran boravak u Hrvatskoj), a zatim će i dodjeljivati te naljepnice.

Krajem prošlog ljeta Hrvatska je postala jedna od zemalja koje su dobile pečat WTTC za sigurno putovanje, koji je kreiralo Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC). Žig “Safe travel” stvoren je kako bi putnicima omogućio identifikaciju destinacija i tvrtki diljem svijeta koji su usvojili globalne standardizirane zdravstvene i higijenske protokole. To je, na neki način, jamstvo turistima da će se voziti ili odsjesti u objektu koji poštuje protokole za suzbijanje koronavirusa.

– Imat ćemo dvije vrste oznaka Safe travels – onu WTTC-a i nacionalnu – a primjena sigurnosnih protokola te postizanje potrebne razine procijepljenosti turističkih djelatnika i cjelokupnog stanovništva doprinijet će jačanju Hrvatske kao poželjne i sigurne turističke destinacije, kojoj je sigurnost gostiju na prvom mjestu – pojasnila je Ivana Crnić, glasnogovornica Ministarstva turizma.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay