Apolitični

Granice su otvorene, a Jadran zjapi prazan

ŠTO će biti s turističkom sezonom, pitanje je koje se sve češće postavlja nakon što su otvorene granice, no iako je bilo navale prvenstveno kada je riječ o Slovencima, hrvatske su morske destinacije i dalje gotovo prazne. 

U Hrvatskoj trenutno boravi oko 20.000 turista, od toga 17 tisuća na Jadranu, a oko 3000 na kontinentu. Rovinj, inače jedno od najpopularnijih hrvatskih ljetnih odredišta, zjapi prazan. 

Hrvatske turističke destinacije zjape prazne

“Kao da smo u veljači, samo što je toplije. Neobično je, ali mislim da će ipak za koji mjesec biti drugačija slika”, kaže Roman iz Slovenije za Dnevnik Nove TV. Brojke nisu ni blizu prošlogodišnjima, kada je u Rovinju bilo oko 10.000 gostiju, no iz Turističke zajednice kažu da situacija napokon ide nabolje. 

“Rezervacije su krenule, buking je dobro krenuo, pogotovo za sedmi i osmi mjesec, imamo svakodnevno jako puno upita naših potencijalnih gostiju iz stranih zemalja”, kaže Odete Sapač iz TZ-a Grada Rovinja. 

Zasad domaći turisti spašavaju sezonu. Za njih su cijene tek nešto povoljnije, dok je za strano tržište puna cijena.

“Domaći gosti vjerojatno će stizati, a od stranaca ništa ne očekujemo do osmog mjeseca, za sada. Za domaće goste nudimo nekakve popuste, ali za strance idu normalne cijene kao i uvijek”, rekla je za Novu TV iznajmljivačica Jelena Ivković. 

Predsjednik udruge putničkih agencija Tomislav Fain upozorio je da će teško razdoblje potrajati. 

“Moramo biti realni i svjesni da nas čeka jedno teško razdoblje koje će potrajati (…) a ni 2021. to neće biti kao što je bilo 2019. Moramo biti spremni na to, moramo se pripremati”, rekao je.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay