Apolitični

Gradski stadion Gospin dolac – najneobičniji stadion na svijetu

NEKADA JE OVAKO IZGLEDAO

Još prošle godine ugledni portal thisblogrules.com donio je popis najčudnijih i najljepših nogometnih stadiona na svijetu. Među njima bio je i Gradski stadion Gospin dolac iz Imotskog, jedini iz Hrvatske. Na popisu su se tada našli mnogi vrhunski i lijepo izgrađeni stadioni sa modernom arhitekturom, ali i stadioni u predivnim prirodnim okruženjima. Komentari mnogih posjetitelja toga portala svrstali su Gospin dolac u sam vrh najljepših stadiona.
Ugledni portal oddee.com, također donosi popis i fotografije deset najneobičnijih nogometnih stadiona na svijetu. Među njima su ponovno Gospin dolac, ali i nogometni stadion NK Trogira na Batariji. U obrazloženju autori donose podatke da je Imotski stadion izgrađen 1989. godine, kapaciteta od 4 tisuće mjesta, smješten tik uz 500 metara duboku provaliju u kojoj je predivno jezero. S njegove istočne strane je ilirska utvrda, te kao takav ima uistinu neobičan i lijep izgled.

POGLED S ISTOKA

Uz bok našem stadionu svrstani su i World Games stadium (Tajvan), Allianz arena (Njemačka), Estadio Municipal de Aveiro (Portugal), Marina Bay floating stadium (Singapur), Eco stadium Janguito Malucelli (Brazil), Mmabatho stadium (Južna Afrika), Fujieda city stadium (Japan) i Recep Tayyip Erdogan stadium (Turska).

Tako je imotski Gospin dolac postao jedan od najpoznatijih nogometnih stadiona na svijetu. Uz prirodne ljepote Modrog i Crvenog jezera on bi mogao biti i jedna od posebnih turističkih atrakcija ne samo Imotske krajine, već i Hrvatske, a trebao bi se naći i na nekom od promotivnih materijala Hrvatske turističke zajednice. Ako nas već svijet svrstava u nešto neobično i lijepo piše o našim ljepotama, onda i mi moramo to prezentirati, ali i pametno iskoristiti.
Inače, Gradski stadion Gospin dolac (ime dobio po zavjetnoj crkvi Gospe od Anđela koja se nalazi odmah uz sam stadion), prije je bio prirodna vrtača (ljevkasta udubina u kršu). Na samom dnu vrtače bila je ledina promjera 50 x 30 metara, gdje su vlasnici sadili povrtlarske kulture. Tek 1974. godine inicijativom ondašnjih imotskih sportskih djelatnika, započele su pripreme za izgradnju nogometnog igrališta (otkup zemljišta, projekti). Njegova izgradnja započinje 1976. godine, a stadion je završen 1987. godine. Zanimljivost je svakako da je nasip na samom centru igrališta visine 43 metra od nekadašnje najniže točke vrtače, što znači da su sadašnje dimenzije igrališta dobivene nasipanjem stotine tisuća kubičnih metara zemlje i kamenja.

PTIČJA PERSPEKTIVA

Cijeli predivni ambijent jezera uokviren je sa sjeverne strane visokim liticama, sa sjeverozapadne strane Modrim jezerom, a sa same zapadne strane staroilirskom utvrdom Topana.
Kako bi vam, poštovani čitatelji Terracon News-a predočili tu ljepotu, pogledajte nekoliko fotografija. No, ipak punu ljepotu Gospina dolca doživjet ćete ako dođete u Imotski.

Više u kategoriji: vijesti dopisnika

Tekst i foto: Braco Ćosić