Apolitični

Gradski muzej Korčula – prošlost na jednom mjestu…

Korčula očarava bezvremenskom ljepotom. Minula vremena utisnula su trag u kamenu koji priča. Korčula se diči živim tradicijama koje njeguje i danas, a sva prošlost i dio sadašnjosti smjestila se u muzejski prostor koji plijeni pozornošću. Naime, Gradski muzej Korčula smješten je u palači Gabrijelis, reprezentativnom primjeru stambene arhitekture 15. i 16. st. u samom središtu stare gradske jezgre. Šetnjom kroz izložbene prostore ovog muzeja oživljavate kulturnu i gospodarsku prošlost Korčule od pretpovijesti do naših dana.

Muzejske zbirke zorno prikazuju tradicionalne obrte – kamenoklesarstvo i brodogradnju kao najvažnije za život čovjeka na ovim prostorima. Predmeti koji su se u prošlosti upotrebljavali u korčulanskim kućama pružaju nam uvid u kulturu svakodnevnog života.
Najvrjedniji muzejski eksponati svjedoče o poznavanju suvremenih umjetničkih dostignuća u Europi, a posebno brončano kucalo Tiziana Aspettija, te glasovir iz 1819. godine na kojemu je svirala Beethovenova prijateljica Edith Streicher.

Posjet starinskoj kuhinji u potkrovlju muzeja dojmljiv je i nezaboravan doživljaj. Replika stranice Statuta grada i otoka Korčule iz 1214.godine, likovni prikaz grada, gradska zastava, pečati, natpisi u kamenu, dokumenti, grbovi priča su o povijesnom identitetu Korčule kao urbane cjeline koja je zbog svog skladnog izgleda opjevana u stihovima kao „Ornament od svita…”

Kao povijesni utvrđeni grad Korčula, okružen zidinama, ljepota se uvukla u svaku kuću, ulicu, kalu, a sve velike povijesne znamenitosti smjestile su se na poseban način u gradski muzej koji svakako morate posjetiti.

Izvor: visitkorcula.eu
Više u kategoriji : kulturna baština
D. Šabić