Apolitični

Gradska knjižnica Drniš – prikupljanja knjige za Slavoniju!

Pretpostavlja se da je prva čitaonica u Drnišu otvorena 25. veljače 1867. kao Slavjanska narodna čitaonica. Od 16. ožujka 1968. djeluje kao Gradska knjižnica u sklopu Centra za kulturu Drniš. Nažalost u prošlom vremenu cjelokupni fond Knjižnice bio je uništen. Postupno je dio fonda, tisuću od ukupno dvadeset tisuća knjiga i to u jako lošem stanju, pronađen u prostorijama drniške osnovne škole. Prostor Knjižnice obnovljen je sredstvima Ministarstva kulture, a brzo je upotpunjen i njezin fond. Inače Knjižnica je djelovala pri Pučkom otvorenom učilištu Drniš do 15. prosinca 1999., kada je donesena odluka o osamostaljenju, tj. osnivanju samostalne Narodne knjižnice Drniš. Danas Knjižnica različitim programima (predstavljanje knjiga, susreti s književnicima, predavanja itd.) aktivno sudjeluje u kulturnom životu grada Drniša. Knjižnica u sebi sadrži nekoliko odjela kao što su dječji odjel, čitaonica, referentna zbirka, zavičajna zbirka.

Narodna knjižnica je aktivna i u kulturnoj humanosti. Naime, nakon sto je veći dio Slavonije bio pod vodom Narodna knjižnica – Drniš odlučila je organizirati akciju pod imenom “Darujmo knjige poplavljenim knjižnicama”. Akcija se provodi u vremenu od 29. rujna do 11. listopada 2014. Akcija “Darujmo knjige poplavljenim knjižnicama” započeti će oglašavanjem akcije putem plakata i obavijesti te medijskim kanalima.

Knjige, koje moraju biti očuvane donositi će se u Knjižnicu koja će ih kasnije distribuirati knjižnicama u Gunji i Račinovcima. Za školske knjižnice najpotrebnija je lektira za niže i više razrede osnovne škole, referentna literatura (jezični i predmetni rječnici, leksikoni, enciklopedije) te ostale knjige za djecu i mladež, kao i slikovnice za najmlađe uzraste ističu nam iz gradske knjižnice – Drniš. Sve darovane knjige koje ne ulaze u fond školskih knjižnica bit će darovane narodnim knjižnicama na poplavljenom području.

Središnji dio akcije odvijati će se u Dječjem tjednu kada će djeca iz Dječjeg vrtića Drniš zajedno sa svojim tetama donijeti darovane knjige u Knjižnicu. Završetak akcije biti će u subotu 11. listopada 2014. kada će u vremenu od 8-12 sati djeca i svi ostali zainteresirani moći donijeti knjige u Knjižnicu.
Pohvalno i lijepo od gradske knjižnice – Drniš!

D. Šabić