Apolitični

Gradovi budućnosti – sve dostupno na 15 minuta uz policijski nadzor umjetnom inteligencijom

Uz smjernice o tome kako se uskladiti s klimatskim promjenama i pametno koristiti energiju te primjenjivati ekonomiju dijeljenja i recikliranje, a građane što više uključiti u odlučivanje, među preporukama kako bi trebali izgledati gradovi u post-covid budućnosti konzultantska kuća Deloitte navela je neka malo zastrašujuća rješenja, primjerice, nadzor i policijska predviđanja putem umjetne inteligencije.

Pojašnjavaju da im je svrha osigurati javnu sigurnost građana, a istodobno zaštititi privatnost i osnovna ljudska prava, no kako detaljnijih pojašnjenja nema, nije baš jasno kako uravnotežiti te dvije premise. Svojevrstan vodič za urbaniste trebao bi, kažu, poslužiti kao smjernica u kreiranju održivosti, otpornosti i prosperiteta u post-covid okruženju.

Izvještaj je objavljen pod nazivom „Urbana budućnost sa svrhom: 12 trendova koji oblikuju budućnost gradova do 2030. godine“.

– Ovi trendovi ne samo da mogu pomoći vladama u razvoju strategije urbane transformacije, već ih mogu i uputiti kako da na najbolji način izbalansiraju kratkoročne pritiske s dugoročnim potrebama – izjavio je Dejan Obradović, menadžer u Deloitteovu odjelu poslovnog savjetovanja.

U nastavku donosimo 12 preporuka koje je pobrojala konzultantska kuća…

Cijeli članak i svih 12 preporuka možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay