Apolitični

GRAĐANI SAD-A PITAJU: Tko snosi odgovornost za nuspojave cjepiva?

Prema PREP aktu, u SAD-u proizvođači cjepiva nisu odgovorni za nuspojave cjepiva, s čime njihova javnost nije oduševljena. U Europi su stvari nešto drugačije – u nastavku pročitajte kako.

CNBC je objavio vijest koja se brzinom munje proširila društvenim mrežama, a glasi da Amerikanci neće moći tužiti proizvođače poput Pfizer i Moderna u slučaju štetnih nuspojava od cjepiva. Uz to, male su šanse da će im i država isplatiti odštetu.

Proizvođače cjepiva je u SAD-u zaštitila država PREP zakonom (Public Readiness and Emergency Preparedness act), koji s velikih farmaceutskih firmi u potpunosti skida odgovornost, odnosno, daje im imunitet.

Vlada SAD-a je 2010. uvela i program zvan CICP (Countermeasures Injury Compensation Program) čiji je cilj ljudima pokriti štetu koji su pretrpili zbog nepredviđenih nuspojava od cjepiva. No, odvjetnici tvrde da je država isplatila manje od 6% ljudi koji su se prijavili za nadoknadu – a prijaviti se mogu samo oni s trajnim posljedicama od nuspojava!

Tehnički, farmaceutske tvrtke nisu odgovorne za nuspojave, zato što FDA (Food and Drug Administration) mora odobriti lijek prije nego što ga puste na tržište. Međutim, zbog zakona uvedenog prije nastanka SAD-a, nije moguće tužiti FDA.

Narod SAD-a nažalost, u slučaju nuspojava od cjepiva protiv COVID-19, nema previše izbora, no imamo li mi u Europi?

U Europi se farmaceutska tvrtka izborila za parcijalni imunitet

Europska unija nije u situaciji kao SAD, to jest kod nas nije postojao nikakav zakon koji farmaceutskim tvrtkama daje imunitet – do ove godine.

Krajem devetog mjeseca ove godine, AstraZeneca je u državama Europske Unije dobila djelomični imunitet. AstraZeneca je u zamjenu za imunitet članicama Europske Unije ponudila cjepivo po nižoj cijeni, prenosi Reuters.

AstraZeneca je trenutno jedini proizvođač koji ima parcijalni imunitet u članicama Europske unije.

Cijeli članak možete pročitati na: klik.hr

Foto: Pixabay