Apolitični

Građani preferiraju kredite s fiksnim kamatnim stopama

Hrvatski građani kod zaduživanja preferiraju fiksne kamatne stope, a posebice je jaka ta preferencija kod stambenih kredita, kod kojih se bilježi i trend povratka kreditima s valutnom klauzulom, istaknuto je u srijedu na predstavljanju najnovijih publikacija Hrvatske udruge banaka (HUB).

Velimir Šonje iz Arhivanalitike, koji je predstavio 68. HUB Analizu “Kamatni rizik: fiksirati ili varirati?”, ističe da je lani, nakon duljeg vremena porasta kunskih kredita, odobreno više stambenih kredita s valutnom klauzulom nego onih u kunama. Kao razlog navodi upravo sklonost građana fiksnim kamatnim stopama, jer su krediti s valutnom klauzulom i fiksnom kamatnom stopom u određenom razdoblju na tržištu bili povoljniji.

“Lakše je braniti se od kamatnog rizika kada je nešto vezano uz euro, jer jednostavno su eurska tržišta mnogo razvijenija i dublja i veći je broj financijskih instrumenata gdje se banke mogu štititi od te vrste rizika”, pojašnjava Šonje.  

Predstavljajući najnoviju publikaciju HUB Pregledi “Banke traže odgovor na konkurentske pritiske i pad marži kroz povećanje operativne efikasnosti“, direktor HUB-a Zdenko Adrović kazao je da se prvi kvartal 2019. po pitanju poslovanja banaka u Hrvatskoj može okarakterizirati kao kvartal sa stagnirajućom dobiti banaka, u kojem se bilježi snažan pad kamatnih stopa na stambene kredite, zatim tu je vrlo snažan pad kamatnih marži, a naposljetku prisutan je i ogroman pritisak na smanjenje operativnih troškova.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay