Apolitični

Građane zbog korone zatvorili u stanove, a turistima dopustili sve: ‘Cijeli Istanbul imamo za sebe‘

Za strane turiste vrijede druge mjere kako bi se spasila ekonomija, no turska je javnost oko toga podijeljena

Jedan grad odolijeva mjerama kada je turizam u pitanju, javlja New York Times. Riječ je o istanbulu čiji je model “lockdowna” vjerojatno jedinstven u svijetu. Naime, dok stanovnici tog grada moraju biti u svojim kućama tijekom policijskog sata, turisti se mogu bezbrižno kretati tim turskim velegradom.

Bezbrižno šeću gradom

Prošlog vikenda stanovnicima Istanbula naređeno je da ostanu kod kuće. Cijela zemlja je pod restrikcijama te nitko ne smije izići iz stana ili kuće od petka u devet navečer pa sve do ponedjeljka u pet ujutro, a za one koji prekrše odredbe predviđene su stroge kazne koje se kreću i do 400 dolara za prekršitelje. No, strani turisti nemaju takve restrikcije. Mogu bezbrižno šetati gradovima, obilaziti znamenitosti i koristiti javni prijevoz.

Većina muzeja je otvoreno, a NY Times otkriva i kako se diskretno otvaraju neki restorani, pod uvjetom da gosti hranu jedu unutra, iza zatvorenih vrata. Uslugu nude i hoteli koji su još liberalniji prema turistima, pa nude i mogućnost ručaka i večera na otvorenim terasama. Tako su u subotu poslijepodne, na otvorenoj terasi luksuznog hotela Shangri-La u istanbulu, zamijećeni gosti koji uživaju u vinu i svježim morskim plodovima.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay