Apolitični

Grad maski, šarenih izloga i gondola!

Jedan od najpoznatijih gradova u svijetu zbog svojeg smještaja i fizionomije je zasigurno Venecija. Grad koji se smjestio na preko 100 otoka u močvarnoj laguni poseban je i teško da ćete ga na fotografijama zamijeniti s bilo kojim drugim gradom na svijetu. Romantični prizori s gondolama i mostovima preko kanala slika su i jedinstvena asocijacija na Veneciju. Osim poznatih arhitektonskih zdanja – bazilike sv. Marka, Duždeve palače, Ca ‘d’Oro, Santa Maria della Salute, Nacionalna biblioteka i mnogih drugih – u šetnji Venecijom imate osjećaj da je svaka zgrada, svaka kuća jedno malo raskošno arhitektonsko djelo. Svaka ulica i svi mostovi izgledaju kao da su u savršeno promišljenim i idealnim odnosima stvorili raj na zemlji za sve ljubitelje mora, romantike i detalja.
Šarenila boja i mnoštvo brodica (koje su osnovno prijevozno sredstvo u gradu) fotogenični su toliko da svaka fotografija koju napravite izgleda skoro kao one s razglednica. Grad maski i šarenih izloga jedinstven je i jer do većine kuća možete doći samo vodom, pa je u Veneciji kanala vjerojatno više nego ulica. Ima ih preko 170, a kopnene dijelove koje okružuju spaja više od 350 mostova. Za Veneciju bismo mogli reći da smo se provozali kanalima i trgovima prije nego šetali ulicama. Nerijetko se dogodi da ulice, kojima se svakodnevno hoda, kad padne velika količina kiše ili se digne plima poplave. Zato se grade privremene povišene šetnice da bi se olakšala komunikacija u gradu.

Znate, stanovnicima Venecije sigurno nije baš draga pojava, no kad Trg svetog Marka pokrije voda, pa se sve njegove fasade reflektiraju u površini vode i taj odraz lagano treperi na povjetarcu, pred Vama je vjerojatno prizor koji se može uvrstiti među desetak najljepših na svijetu.
Arhitektonski ured Terracon d.d.

Više u kategoriji: Arhitektura

A. Vlaić, mag. ing. arh.