Apolitični

Goveđari upravljaju ljepotom

Goveđari, mjesto u unutrašnjosti otoka Mljeta, jednog od najljepših otoka južne Dalmacije, smještenog u akvatoriju nedaleko od Dubrovnika s kojim je povezan brodskom vezom. Riječ je o glavnom naselju zapadne strane otoka u kojem se nalazi uprava Nacionalnog parka Mljet, župna crkva sa župnim dvorom. Inače, to je jedino mjesto smješteno u nacionalnom parku koje nije na moru. Zanimljiva je povijesna priča ovog mjesta sa 179 stanovnika. Zapadna strana otoka Mljeta do kraja 18. stoljeća nije bila nikako naseljavana, ne računajući pritom ilirsko stanovništvo na otoku koje nije imalo stalne naseobine. Prvo stalno naselje bile su Polače, ali ni Polače nisu bile naselje u današnjem smislu te riječi jer je samo postojala palača sa stanovnicima, a ne naselje.

Do 11. stoljeća, romansko stanovništvo odupiralo se naseljavanju drugih naroda na zapadnoj trećini otoka, koju su držali pod svojom vlašću. Poslije rimske vladavine, vlast na zapadnom dijelu otoka preuzimaju benediktinci, koji su do kraja 18. stoljeća zabranjivali bilo kakvo stalno naseljavanje na tom području. Samostan je svake godine među stanovnicima otoka birao šest težaka i šest pastira koji su samo tu godinu živjeli na zapadnoj strani otoka. Stalno je naseljavanje bilo zabranjeno. Ipak, 1793. godine, benediktinci dopuštaju stalno useljavanje obitelji Milić (braći Nikoli i Petru), babinopoljskim težacima, doseljenicima iz Slanog te Babinopoljcu Vincencu Stražičiću-Bastu kako bi za samostan čuvali stoku (mjesto je po stoci, tj. govedima i dobilo ime). Nadalje, mjesto se širi kasnijim doseljavanjem obitelji Hajdić, Stražičić, Sršen i Matana.

S obzirom da prije toga nije bilo stalnog naselja na zapadnoj strani, smatra se da su Goveđari prvo naselje na području današnjeg Nacionalnog parka Mljet. O tome postoji i dokument. Naselje se smjestilo uz vrlo plodno polje Pomjent, tako da je stanovništvo svoje gospodarstvo oduvijek zasnivalo na poljoprivredi. Zbog udaljenosti od mora, stanovnici Goveđara nikad se nisu bavili ribarstvom u velikoj mjeri.

Izvor: visitdubrovnik.hr
Foto: Wikipedija
Više na: www.exploringdalmatia.com
D. Šabić, mag. nov.