Apolitični

Gotičke freske u riječkom dominikanskom samostanu senzacionalno su otkriće

U Dominikanskom samostanu u središtu Rijeke u četvrtak su prvi put javnosti predstavljene gotičke stropne freske nakon prve faze restauracije, a viši konzervator Konzervatorskog odjela u Rijeci Željko Bistrović ocijenio je da je riječ o senzacionalnom otkriću, s obzirom na to da je tu prvi do sad pronađen kozmološki prikaz svijeta na ovaj način u obliku zidnih oslika na svijetu.

Bistrović je istaknuo da je posebna vrijednost ovih fresaka u tome što prikazuju četiri elementa koja vuku porijeklo još iz antičke Grčke, a to su zrak, voda, vatra i zemlja, simbolično kao četiri naga ljudska lika koja jašu vepra, zmaja, ribu i orla a u rukama nose svitak s nazivom elementa na latinskom. Po provedenim istraživanjima, na svijetu postoje još samo tri takva prikaza elemenata u obličju jahača, ali u knjigama ili drugim prenosivim medijima.

Zidne oslike u kapeli Svetoga Trojstva u sklopu Dominikanskog samostana Sv. Jeronima upotpunjuju i dovode ih u kontekst kršćanstva četiri medaljona s likovima evanđelista, te lik Isusa u središtu, na mjestu na kojem se spajaju kamena rebra svoda. Na freskama su i sunce i mjesec te četiri proroka ili mudraca, od kojih je do sada identificiran samo Izaija, rekao je Bistrović.

Kapela je sagrađena sredinom 15. stoljeća te je mauzolej Martina Raunachera i njegove žene Margarete Lamberger. Martin i njegov brat Jakov pripadali su lokalnom kraškom i istarskom plemstvu te su obnašali važne uloge u komunalnom životu Rijeke u prvoj polovini 15. stoljeća, ali i na širem području Istre, Krasa i Kranjske.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Shutterstock