Apolitični

Gospodarstvenici: Bez poreznog rasterećenja rada nema većih plaća

Hrvatska gospodarska komora (HGK) priopćila je da je u četvrtak održan sastanak čelnika desetak najjačih domaćih tvrtki s ministrom financija Zdravkom Marićem vezano uz četvrti val porezne reforme, prenoseći da su gospodarstvenici poručili kako bez poreznog rasterećenja nema većih plaća i konkurentnosti.

“Smanjenje stope poreza na dohodak i povećanje, odnosno proširenje neoporezivih primitaka (smještaj, prijevoz i prehrana radnika) su bili primarni zahtjevi poduzetnika. Razgovaralo se i o prekovremenom radu, smanjenju poreza na dobit, dodatnom povećanju porezno priznatog troška upotrebe sredstava za osobni prijevoz na 70 posto, oporezivanju dohotka ponovno zaposlenih umirovljenika i posebnom postupku oporezivanja za putničke agencije”, ističu iz Komore, koja je bila i organizator sastanka.

HGK prema Vladi već dugi niz godina artikulira zahtjeve i probleme poduzetnika, tako da je ovo nastavak konstruktivnog dijaloga države i gospodarstva, ističe u priopćenju predsjednik HGK Luka Burilović.

“Situacija je alarmantna, kronični nedostatak radne snage traži povećanje plaća. Tvrtke takvo povećanje više ne mogu financirati umanjenjem dobiti jer to ozbiljno narušava investicijski i razvojni potencijal, a time i održivost poslovanja. Zato je buduće porezne promjene nužno usmjeriti na rasterećenje rada od strane države”, poručio je Burilović.

Cijeli članak možete pročitati na:hr.n1info.com

Foto: Pixabay