Apolitični

Goran Vržina: naš Trogir je „riznica umjetnosti” ili „grad muzej”

Goran Vržina, direktor Turističke zajednice grada Trogira kaže kako je Trogir riznica umjetnosti, muzejski grad koji tijekom godine s guštom i radoznalošću posjećuju turisti iz cijeloga svijeta

Trogir je „riznica umjetnosti” ili „grad muzej”, tvrdi uvaženi svjetski povjesničar Bernard Berenson. S time ukorak idu i dojmovi mnogih gostiju koji dolaze iz različitih krajeva svijeta upoznati ova prelijepi grad pod zaštitom UNESCO-a. Logično da ovakav lokalitet već od prvih pojava suvremenog turizma na hrvatskoj obali tijekom 19. st. predstavlja jedan od zanimljivijih punktova. Uz Dubrovnik, jedini je grad Lijepe Naše koji je u potpunosti kulturno zaštićen, te s tim svjetskim vrijednostima iz godine u godinu bilježi sve bolje turističke rezultate. Ako se ukratko i prisjetimo njegove turističke povijesti, uvidjet ćemo da je u razdoblju tzv. pred turističke ere potvrđivao postavke svjetskih putnika – povjesničara i literata u brojnim sačuvanim ispravama i publikacijama kako je istinski dragulj europske civilizacije i kulture s neprekinutom niti života i umjetničkog stvaranja u razdoblju od preko dva milenija.

Trogir je „riznica umjetnosti” ili „grad muzej”


Grad spominju već antički, te kasniji putnici pisci, geografi, kartografi i kroničari (18. st.), koji uz drevni grad opisuju i rustične ljepote njegova priobalja i zaleđa. U 19. i početkom 20. st. Trogir bilježi posjete i afirmativne natpise svjetski poznatih književnika i nobelovaca Bernarda Shawa Hermana Bahra i Anatola Francea, što mu daje međunarodnu verifikaciju zanimljivog kulturno-turističkog odredišta.
I u današnje vrijeme posjećuju ga zanimljive osobe, kulturni eksperti, športaši, glumci, ljudi iz svijeta mode i filma, pa kad je već tako, ugostili smo direktora tamošnje turističke zajednice, Gorana Vržinu koji nam sa zadovoljstvom govori o turizmu te o nekim planovima koji mogu dodatno obogatiti boravak turista u Trogiru. Prema njegovom mišljenju, Trogir je zaista riznica umjetnosti ili grad muzej i kao takav, možda među najljepšim gradovima u svijetu.


Video: Teo Peričić