Apolitični

„Goran” ili „Vražji vrt” Nevia Marasovića

Jedna od najvećih mladih hrvatskih redateljskih nada, Nevio Marasović, i ovo ljeto planira nas počastiti pravom filmskom poslasticom.

Sve ljubitelje filmskog rada, ovog mladog i perspektivnog redatelja i scenarista, razveselit će vijest da će njegov film „Goran”  ili Vražji vrt krajem kolovoza biti prikazan na kanadskom Fantasia Film Festivalu, a na hrvatska kino platna stiže u siječnju 2017. godine.
Kako bi iščekivanje do premijere u hrvatskim kinima bilo bezbolnije, uvest ćemo vas u priču o Goranu.

„Goran”

Nevio je već poznat hrvatskoj publici i ljubiteljima filma kao redatelj koji stvara pomalo nespecifičnu filmsku umjetnost, ako ćemo gledati kroz prizmu kompletne hrvatske kinematografije. Nakon SF post-apokaliptičnog trilera „The Show must go on” i komične drame Vis-a-vis, Nevio nam ponovno golica maštu najavom svog trećeg filma. Zaljubljenici u fantastičnu američku TV seriju Twin Peaks Davida Lyncha iz 1990. godine i seriju Fargo braće Cohen tako će se posebno razveseliti najavom filma jer će ambijent, atmosfera i sama priča podsjećati na serije koje su nas toliko iznenađivale svojom radnjom i karakterom likova da je nakon nekog vremena apetit za neobičnim samo počeo rasti.
Hoće li apetit za Nevievim Goranom rasti, možemo samo pretpostaviti, ali da su nam trailer za film i uvodna priča pobudila želju za iščekivanjem, to moramo priznati.
Goran je obični vozač taksija koji se samo želi brinuti za svoju slijepu ženu Linu. U idiličnom, snježnom ambijentu Gorskog kotora, gdje je i snimljen cijeli film, Goranov miran život započnu narušavati neobjašnjive situacije i ljudi. U sukobu karaktera i uvjerenja Goranova idila se pretvara u vražji vrt, a mirna atmosfera Delnica postaje mračna drama za sedam života čije sudbine se nepovratno mijenjaju.


Psihološki triler „Goran” čini se kao pravo osvježenje hrvatskoj kinematografiji, a kako je scenarij za film pripremio Norvežanin Gjermund Gisvol, ovo se čini kao početak jedne produktivne hrvatsko-nordijske suradnje.
U glavnim ulogama naći će se Franjo Dijak, Nataša Janjić, Goran Bogdan, Janko Popović Volarić, Milan Štrljić, Bojan Navojec, Edita Karđole, Filip Križan i Iva Krajnc.
Za snimanje je zadužen Damir Kudin, za montažu Marko Ferković, za oblikovanje zvuka Damir Rončević, a za kostime Katja Šunjić.


Nas je „Goran” potaknuo na razmišljanje i iščekivanje ovog zanimljivog trilera, a ako vam je teško zadržati strpljenje do siječnja sljedeće godine, predlažemo da upoznate Nevia Marasovića kroz njegove filmove i serije i dobijete tako barem vizure onoga što možete očekivati u Goranovom vražjem vrtu.