Apolitični

Googleova umjetna inteligencija producira glazbu samo na temelju tekstualnog opisa

Bližimo li se zaista trenutku u kojem će članke koje čitamo, slike kojima se divimo i glazbu koju slušamo većinom potpisivati umjetna inteligencija?

Chatbot ChatGPT pokazao nam je koliko umjetna inteligencija može biti dobra u odgovaranju na pitanja korisnika, pisanju eseja, marketinških tekstova pa čak i pjesama i priča, dok je DALL-E očarao svojim mogućnostima pretvaranja tekstualnih upita u slike.

Ovaj tjedan saznali smo kako je AI prilično sposobna i u skladanju glazbe. Google je nedavno objavio istraživanje o MusicLM-u, sustavu umjetne inteligencije koji na temelju tekstualnog opisa stvara glazbu različitih žanrova, a rezultati su prilično zanimljivi.

Način na koji ovaj AI producira glazbu sličan je kao i s ChatGPT-om. Dovoljno je samo upisati kakvu glazbu želite slušati i AI će se baciti na posao i ubrzo izbaciti novu skladbu. Npr. korisnici od umjetne inteligencije mogu zatražiti da im producira glazbu koja je spoj dancea i reggaetona sa svemirskim melodijom koja izaziva iskustvo kao da ste izgubljeni u svemiru. Također, može skladati i pjesme bazirane na pjevušenju, zviždanju pa čak i na opisima slika, a moguće je i povezati nekoliko opisa pjesama u jedan soundtrack.

Izvor: Engadget

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay