Apolitični

Googleov “mali eksperiment” šokirao dio korisnika: Više ne mogu gledati video na YouTubeu

Brojni servisi, društvene mreže i druge platforme koje koristimo na internetu besplatne su za korištenje, no njihovi vlasnici na njima zarađuju (veliki) novac. Postoje različiti oblici monetizacije, no najčešće je to putem oglašavanja te Facebook, Google i drugi servisi najviše novaca zarađuju upravo od oglasa koji se prikazuju brojnim korisnicima. Većini njih, naravno, oglasi kvare iskustvo korištenja pa traže rješenja s kojima mogu onemogućiti njihov prikaz.

Najviše njih najčešće se odlučuje za jedan od dostupnih programa za blokiranje oglasa pa im se uz sadržaj koji konzumiraju oglasi ne prikazuju. A kada se oglasi ne prikazuju, nema niti zarade od njih.

Iz YouTubea razmišljaju kako stati na kraj toj praksi, a rezultat je šokirao dio korisnika koji više ne mogu pristupiti YouTubeu, odnosno gledati videozapise na tom videoservisu. Na društvenim mrežama proteklih dana objavljene su snimke zaslona s YouTubea na kojima stoji upozorenje te tvrtke u kojem se naglašava kako programi za blokiranje reklama nisu dozvoljeni na YouTubeu te im se blokira prikaz sadržaja. Kako bi ponovno mogli uživati u videozapisima, korisnici imaju dvije mogućnosti – prva je da korisnici omoguće prikaz oglasa na YouTubeu, odnosno isključe ad blockere, a druga ta počnu s korištenjem YouTubea Premiuma, pretplatničkog servisa YT-a.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr