Apolitični

Google ponovno na udaru kritika: Cenzuriraju li istraživanja koja ukazuju na negativne učinke tehnologije i AI?

Google je uveo novi sustav recenziranja radova svojih znanstvenika o osjetljivim temama te ih savjetuje da tehnologiju prikazuju u pozitivnom svjetlu.

Google je ove godine uveo nove procedure recenziranja znanstvenih dokumenata i istraživanja koje se odnose na “osjetljive teme”. Takvi osjetljivi predmeti odnose se na analize lica i osjećaja te rasnu, spolnu i političku pripadnost, otkrili su podaci s njihove interne web-stranice koji su došli u ruke novinara. Prije objave radova takve tematike znanstvenici i istraživači moraju se savjetovati s pravnim odjelom te odjelom za odnose javnošću.

Naravno, zaposlenici i znanstvenici zaposleni u Googleu nisu zadovoljni ovim promjenama te vjeruju kako to znači da se kompanija počinje petljati u ključna istraživanja o potencijalnoj štetnosti i negativnom utjecaju tehnologije. S takvim odnosom dolazimo do ozbiljnog problema cenzure, smatraju zaposlenici kompanije.

Ovo je još jedan veliki udarac za Google, odnosno negativan PR nakon što je kompanija nedavno otpustila znanstvenicu Timnit Gebru, koja je vodila odjel fokusiran na etičnost umjetne inteligencije. Razlog otkaza je što se usprotivila naredbi da ne objavi istraživanje prema kojem bi umjetna inteligencija koja imitira govor mogla ugroziti marginalizirane populacije.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay