Apolitični

Google omogućio virtualnu izložbu više tisuća crteža, skica i zapisa Leonarda da Vincija

Kroz projekt Google Arts & Culture i uz suradnju 28 institucija diljem svijeta, nastala je ogromna virtualna izložba svih radova legendarnog renesansnog umjetnika, znanstvenika i inovatora

Leonardo da Vinci bio je talijanski renesansni čovjek, u punom smislu te riječi. Tijekom života bavio se umjetnošću, znanošću, inženjerstvom, medicinom i brojnim drugim disciplinama, a sva svoja opažanja, izume i projekte pažljivo je bilježio u svoje dnevnike (danas poznate pod nazivom kodeksi). Ukupno je da Vinci bio ispisao oko 5 tisuća stranica tih bilježnica, od kojih su brojne i danas očuvane i rasprostranjene po svijetu. Primjerice, jedna od najvrjednijih, Codex Leicester, u posjedu je Billa Gatesa.

Interaktivni digitalni muzej

Sada, prvi puta ikada, oko 1.300 stranica Leonardovih zapisa može se pronaći i detaljno proučiti na jednom mjestu, u virtualnoj izložbi “Inside a Genius Mind“, koju je izradio Google Arts & Culture, u suradnji s 28 institucija iz svih krajeva svijeta. Stranice nude pogled u ideje, zapažanja, inovacije i neograničenu maštu talijanskog genija, u obliku najveće online retrospektive ovog autora ikada izrađene.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr