Apolitični

Google najavio globalno lansiranje opcije ranog upozorenja za potrese

Android Earthquake Alerts System baziran je na akcelerometrima pametnih telefona i njihovu prepoznavanju P-valova koji nastaju prilikom potresa.

Google želi napraviti najveću svjetsku mrežu za detekciju i rano upozorenje za potrese, pri čemu će umjesto klasičnih seizmografa koristiti – pametne telefone koji rade na Androidu. 

Kako bi podaci bili što točniji, potrebna je velika količina podataka, odnosno telefona na istom mjestu kako bi sustav mogao prepoznati da je zaista trešnja koju su telefoni osjetili nastala od P-valova, odnosno da nije riječ o nekakvoj lažnoj uzbuni. Kada telefoni prepoznaju prve, odnosno P-valove potresa, oni će poslati obavijest na telefone kojom će korisnike upozoriti na mogućnost glavnog udara i savjetovati ih da pronađu zaklon. Iako je pitanje koliko će prije glavnog udara doći te obavijesti i upozorenja (što je epicentar bliži, vrijeme između obavijesti i udara je kraće), jasno je kako je u takvim slučajevima svaka sekunda od velike važnosti i može značiti razliku između života i smrti.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay