Apolitični

Google i Apple na nišanu: Britanski ih regulator optužuje za duopol na tržištu pametnih telefona

CMA će provesti konzultacije, a ovisno o njima, Apple i Google bi se sredinom ljeta mogli naći pred novim optužnicama koje bi čak mogle podrazumijevati određivanje kazne, a možda i promjene načina poslovanja.

Britanski tržištni regulator (CMA) objavio je zanimljivo izvješće koje bi moglo rezultirati novim istragama i optužnicama protiv dva tehnološka diva – Applea i Googlea. Ovog puta, CMA je istraživao koliku kontrolu imaju nad industrijom mobilnih uređaja.

Tako se u izvještaju navodi kako Apple i Google imaju “snažan duopol kad su u pitanju ekosustavi za mobilne uređaje”, što im, tvrdi CMA, omogućava nadmoćnu poziciju na tržištu. U izvještaju se također navodi da će, bez vanjskih intervencija, obje tvrtke ostati, ako ne i ojačati, svoju dominantnu poziciju na tržištu, dodatno smanjujući mogućnost pojave bilo kakve konkurencije i uništavajući inovativnost.

U objavi na stranicama CMA, glavni direktor Andrea Coscelli, naveo je kako su Apple i Google gotovo onemogućili britanskim tehnološkim kompanijama da se natječu s njima na tržištu mobilnih uređaja te ograničili izbor kupcima.

CMA u svom izvještaju posebno izdvaja Appleov alat za izradu internetskih preglednika, WebKit, a za koji smatra da onemogućava developerima da razviju brže preglednike. Kako navode, čak i ako neki developer želi napraviti preglednik koji bi plasirao na Appleove uređaje, mora koristiti WebKit u pozadini.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay