Apolitični

Golovko na zatvaranju 62. Splitskog ljeta: Festivalu smo vratili stari sjaj!

Nakon spuštanja festivalske zastave u Meštrovićevom kaštilcu intendant i ravnatelj Goran Golovko na zatvaranju 62. Splitskog ljeta ocijenio ga je vrlo uspješnim.

Od ulaznica su planirali prihod od 713.000 kuna, a prema neslužbenim podacima, od petka je brojka dosegla 730.000 kuna, prenosi Dalmatinski portal.
– Mislim da smo imali bogat, raznovrstan program i da smo publici pružili najbolje od sebe, što je publika pokazala pohađanjem naših programa u vrlo velikom broju. Neslužbeni rezultati za sada govore da ih je bilo oko 8000 i da smo povisili prihode od ulaznica i čak premašili plan prihoda, ne drastično, ali su pomaci vidljivi – iznio je.
Naglasio je i da su uspjeli ostvariti vrlo visoke umjetničke domete, kao i da je bilo vrlo kvalitetnih dobrih gostovanja, koncerata i popratnih programa.

Golovko na zatvaranju 62. Splitskog ljeta

– Mislim da smo festivalu vratili njegov stari sjaj – ustvrdio je Golovko.

Zamjenica ministra kulture Ana Lederer također je popratila zatvaranje 62. Splitskog ljeta. Kako se, budimo otvoreni, govori da je Splitskom ljetu vraćen nacionalni status iako nema papira koji to potvrđuje, upitali smo je direktno je li to istina.
– To samo znači formalno pravnu provedbu. Mi smo doista imali izvanredne odnose s intendantom, Kazališnim vijećem i županom. Dogovorili smo se da je to naprosto nedopustivo da Splitsko ljeto ne bude ono što ono jest, a to je nacionalni festival. Sve je pitanje samo pravne provedbe – odgovorila je.
Da pojednostavimo, nastavila je, Ministarstvo kulture je ove godine povećalo iznos sufinanciranja kao doista nacionalnog festivala.
– Forma je samo zakonska provedba – zaključila je.
Ministarstvo je povećalo iznos, podsjetimo, za 300.000 kuna, a ne zaboravimo da je gotovo trećina tog iznosa ‘otpala’ na usluge Ozrena Prohića, rođaka tehničkog ministra Zlatka Hasanbegovića.
Bilo kako bilo, forma ne postoji, i nacionalni status nije riješen, što je potvrdio i ravnatelj Splitskog ljeta Goran Golovko.


– Pitanje nacionalnog statusa je još uvijek zapravo neriješeno, ali izgleda da smo na putu da ga ostvarimo, to valja pričekati – nedvosmislen je Golovko.
Intendant je prilično jasno rekao ono što se zna. Sve drugo nije istina, ma koliko puta ponovili. Priznanje za volju može se odati.
Dodajmo i da smo upitali Lederer da nam komentira činjenicu i da je Splitsko ljeto „prognano”iz centra grada. Ljetna kulturna manifestacija je šaptom pala i praktički izgnana s Peristila, a Carrarina poljana je odavno prežaljena. Lokalna vlast nije ništa napravila da to spriječi, dapače, a ni umjetnici se nisu čuli.
– To svakako ne umanjuje zaista sjajan program ovogodišnjeg Splitskog ljeta – krenula je tehnička doministrica te istaknula kako veliki gradovi s velikim turističkim boomom kao Dubrovnik i Split imaju doista problem s ambijentalnim teatrom.
– To je nešto s čim se moramo suočavati, a isto tako naravno ne maknuti se iz grada i nastojati ambijente 62 godine duge tradicije i dalje činiti čarobnim teatarskim ugođajem. Bitno je zadržati ambijentalni princip – poručila je.
S tim se slaže i Golovko koji je poručio da će ustrajati i nastojati u tome.