Apolitični

Godišnja nagrada Hrvatskog muzejskog društva Arheološkom muzeju Zadar

Godišnja nagrada Hrvatskog muzejskog društva 2015. godine, u kategoriji međumuzejske suradnje, pripala je zadarskom Arheološkom muzeju!

Projekt Zlato i srebro srednjeg vijeka matičnih arheoloških muzeja Republike Hrvatske donio je zadarskom Arheološkom muzeju godišnju nagradu. Projekt Zlato i srebro srednjeg vijeka rađen je u suradnji hrvatskih arheoloških muzeja iz Splita, Zadra, Pule, Zagreba i Osijeka, a na zajedničkoj izložbi prikazani su najznačajniji izlošci iz razdoblja između 400. i 1500. godine. Izložbe u spomenutim muzejima pripremljene su prema jednako dogovorenim kriteriji te su u svim muzejima otvorene u isto vrijeme.

Izložba Zlato i srebro srednjega vijeka u Arheološkom muzeju Zadar prikaz je hrvatske kulturne i povijesne baštine pohranjene u arheološkim zbirkama. Zadarski Arheološki muzej i Muzej ninskih starina predstavili su zlatne, srebrne i pozlaćene predmete iz vremena ranog kršćanstva. Na izložbi je bilo predstavljeno 59 predmeta, a tijekom trajanja izložbe pogledalo ih je preko 20 000 posjetitelja.

Autor izložbe Zlato i srebro u srednjem vijeku zadarskog Arheološkom muzeju bio je dr. sc. Radomir Jurić, a autor oblikovanja bio je Mario Beusan.

Ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru, dr. sc. Jakov Vučić, ističe da je jako ponosan zbog nagrade koju je osvojio muzej, ali i zbog priznanja kolegi Juriću.

Jakov Vučić ovu nagradu smatra potvrdom uspješnom radu Arheološkog muzeja Zadar, ali i poticajem za daljnji kvalitetan rad.