Apolitični

GODINA ŽELJEZNICE: TRANSEUROPSKI EKSPRES KREĆE 2. RUJNA, STAT ĆE U VIŠE OD 100 MJESTA I GRADOVA

Na petotjednom putovanju vlak će biti putujući laboratorij, konferencijska sala i forum za javnu raspravu

U četvrtak, 2. rujna s kolodvora u Lisabonu krenut će Transeuropski Ekspres, poseban vlak kojim se obilježava Europska godina željeznice 2021., a na putu do Pariza, gdje će stići 7. listopada, stat će u više od 100 mjesta i gradova. Na tom petotjednom putovanju od Lisabona do Pariza, vlak će stati i u Ljubljani. Tako će, kako su izvijestili iz Europske komisije, povezati portugalsko, slovensko i francusko predsjedanje Vijećem EU-a.

Kako je najavljeno, na stanicama Transeuropskog Ekspresa organizirat će se različita događanja. Tako će se u vlaku održati rasprave i konferencije o infrastrukturnoj politici EU-a i ulozi transeuropske prometne mreže (TEN-T), a na internetu će se moći pratiti prijenos iz Lisabona, Bukurešta, Berlina i Bettembourga.

Transeuropski Ekspres u Zagrebu se očekuje u subotu, 11. rujna

Osim što će neka događanja moći pratiti uživo preko interneta, ljubitelji vlakova mogu Transeropski Ekspres i dočekati na stanicama. Kuda i kada stiže može se pratiti preko internetske stranice. Vožnja je duga 20.000 km, posjetit će 26 zemalja, prijeći 33 granice, a sveukupno je uključeno 40 partnera iz željezničkog sektora, neki su od podataka.

Inače, ova 2021. proglašena je Europskom godinom željeznice na inicijativu Europske komisije u ožujku 2020., a Europski parlament i Vijeće usvojili je u prosincu 2020.. Time se žele istaknuti prednosti željeznice kao održivog, pametnog i sigurnog prijevoznog sredstva.

Kako je navedeno na portalu Europskog parlamenta, promet je odgovoran za 25 posto emisija stakleničkih plinova u EU-u, a željeznice za samo 0,4 posto. Željeznica je uglavnom elektrificirana i jedina je vrsta prijevoza koja je od 1990. znatno smanjila svoje emisije. Ona također može imati važnu ulogu u održivom turizmu.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay