Apolitični

Gluten bi trebali izbjegavati samo oni s celijakijom, dok za sve druge takva prehrana može biti i štetna

Sve više ljudi boluje od celijakije, autoimune probavne bolesti zbog koje moraju potpuno izbaciti sve namirnice koje sadrže gluten iz svoje prehrane. Na neki način prehrana bez glutena postala je i svojevrsni trend za ljude koji nemaju celijakiju, ali smatraju da će bez glutena njihova prehrana biti zdravija, a oni izgubiti suvišne kile, kaže nutricionistkinja Tanya Zuckerbrot.

Čak 21 posto Amerikanaca trenutačno pokušava provoditi bezglutensku prehranu, što je nevjerojatno kad znamo da svega jedan posto njih boluje od celijakije – jedinog zdravstvenog stanja koje zahtijeva izbacivanje glutena iz jelovnika, no za sve druge to je nepotreban, pa čak i potencijalno opasan način prehrane.

Ali ta činjenica nije zaustavila prehrambenu industriju da iskoristi trend, te bezglutenski proizvodi predstavljaju tržište koje se mjeri u milijardama dolara.

Pozornost koju privlači glutena nije nastala toliko zbog priče oko celijakije, već zbog kontroverznih studija koje tvrde da ljudsko tijelo nije sposobno probavljati gluten u mjeri u kojoj ga mi unosimo u sebe.

Opasnosti izbacivanja

Hrana bez glutena, a posebno rafinirane namirnice koje se obrađuju kako bi bile bez glutena (od kojih se mnoge proizvode od krumpirovog ili rižinog škroba), navodi ljude da zaborave na mnoge zdravstvene prednosti cjelovitih žitarica, poput pšenice, ječma i raži, zbog čega im mogu ozbiljno nedostajati nužne hranjive tvari kao što su vlakana, željezo, cink, folna kiselina, vitamini B3, B2 i B1, kalcij, vitamin B12 i fosfor.

A za razumijevanje značaja glutena, proteina koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži, morate znati što se nalazi u cjelovitim žitaricama. One se naime sastoje od tri dijela: mekinje, klice i unutarnjeg dijela, za razliku od rafiniranog zrna koje sadrži samo unutarnji dio. Hranjive tvari kriju se pak većinom u mekinjama i klicama.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay