Apolitični

Glumice zlatnog doba Hollywooda (1. dio)

   by  x-ray delta one 

Početkom 1930-ih godina Hollywood, dotad mali gradić na Zapadnoj obali koji je snimao nijeme filmove i natjecao se s New Yorkom za prevlast u kinima, doživio je tada nagli procvat koji ga je gurnuo na sam vrh svijeta filma. Taj kreativni impuls trajao je sve do sredine 1950-ih godina. Neki od najboljih filmova ikad snimljenih potječu iz ovoga vremena. Sukladno tome, neki od najtalentiranijih glumaca, glumica i redatelja djelovali su u to vrijeme. Mnogi od njih danas su nezasluženo zaboravljeni. U sljedećoj seriji članaka, predstavljamo Vam nekolicinu glumica koje su obilježile svjetsku kinematografiju.

ELIZABETH TAYLOR:

Snimila je preko 50 filmova, postala slavna prije nego je postala punoljetna, imala je sedam muževa, i osvojila dva Oscara – ako Elizabeth Taylor nije istinska Hollywoodska ikona, onda tko je? Snimila je prvi film sa samo 10 godina, a dvije godine kasnije postala je zvijezda s filmom „National Velvet“. Započela je svoju bračnu karijeru sa samo 18 godina kada se udala za Conrada Hiltona, razvela se, zatim je došao Michael Wilding, od kojeg se isto razvela, onda se udala za Michaela Todda koji je nažalost poginuo u avionskoj nesreći. 1958. godine uzrokovala je ogroman skandal kada je otela „obiteljskog čovjeka“ Eddie Fishera od njegove odane žene, Debbie Reynolds i njihovo dvoje djece. Liz i Eddie su se oženili, međutim, niti brak s Fisherom nije dugo trajao – zamijenio ga je muškarcem koji će postati ljubav njenog života, Richard Burton, 1962 godine. Za Richarda se udala čak dva puta, ali nije potrajalo. Njena zadnja dva muža su bili senator Michael Warner i bauštelac Larry Fortensky. Sve to vrijeme nije patila niti njena filmska karijera: 50-ih i 60-ih malo koja glumica je mogla mjeriti svoju kvalitetu filmova s onim što je Elizabeth snimala. Bila je nominirana za Oscara za svoje uloge u odličnim filmovima kao što su „Okrug Raintree“, „“Mačka na vrućem limenom krovu“ i „Odjednom, prošlo ljeto“. Osvojila je Oscare za svoje uloge u „Butterfield 8“ i „Tko se boji Virginie Woolf?“. Razumljivo, muškarci su teško mogli odoljeti Elizabeth – njeno simetrično lice, guste crne obrve, put boje porculana, gusta, kovrčava kosa, predivne oči boje lavande i puteno, ženstveno tijelo s oblinama na svim pravim mjestima, rijeke su žene mogle nadmašiti. Dan danas je smatraju je jednom od velikih ljepotica prošlog stoljeća. Elizabeth je bila poznata ljubiteljica dragog kamenja koje je kupovala sama ili ga je dobivala od svojih mnogobrojnih obožavatelja (uključujući i njene muževe). Njena kolekcija dijamanata smatrala se jednom od ponajboljih u svijetu.
Elizabeth je postala je Dama britanskog imperija 1999. godine, kada joj je tu čast uručila kraljica Elizabeth II. U doba svoje smrt 2011, Elizabeth je bila jedna od zadnjih izdanaka zlatnoga doba Hollywooda, žena koja sigurno nikada neće biti zaboravljena.

PREPOZNATLJIVA ULOGA: Kleopatra, 1962.

VIVIEN LEIGH:

Glumica predivnoga izgleda i još većeg talenta, Vivien Leigh uvijek će ostati poznata kao Scarlett O’Hara, glavni lik „Zameo ih vjetar“, jednog od najboljih filmova ikad snimljenih. Za tu ulogu je osvojila Oscara 1939. godine. Međutim, to je samo jedna od mnogobrojnih dostignuća u karijeri ove izuzetne britanske glumice – osvojila je drugog Oscara za uloga Blanche Dubois u „Tramvaj zvan čežnja“ i prestižnu Tony nagradu za svoj rad u predstavi „Tovarič“. Vivien je bila izrazito elegantna žena, kako u ponašanju tako i u oblačenju – njen stil oduvijek je bio sofisticiran, decentan i ženstven. Osim svega navedenoga, Vivien je bila i bolja polovica jednog od najpoznatijih glumačkih brakova u povijesti – njen muž, od 1940 do 1960. bio je Laurence Olivier, jedan od najboljih glumaca 20. stoljeća. Zajedno su glumili u mnogim predstavama i filmovima, a specijalnost su im bile Shakespeareove drame i komedije.

PREPOZNATLJIVA ULOGA: Scarlett O’Hara, „Zameo ih vjetar“

AUDREY HEPBURN:

Od svih glumica, Audrey Hepburn ne treba nikakav uvod. Rođena u Belgiji, preživjela je drugi svjetski rat u Nizozemskoj i počela karijeru u Britaniji. Ubrzo je došla u Hollywood i odmah postala velika zvijezda. Snimila je relativno malo filmova, ali je pažljivo birala uloge i ostvarila izuzetnu karijeru. Osvojila je Oscara za film „Roman Holiday“ 1951. godine, i bila nominirana za „Sabrinu“, „Priču jedne časne sestre“, „Doručak kod Tiffanyja“ i „Čekaj dok ne padne mrak“.
Poznata i po svome nepogrešivom smislu za modu, Audrey se često svrstava u modne ikone 20. stoljeća. Makar je njena „mala crna haljina“ iz filma „Doručak kod Tiffanyja“ možda najpoznatija, ona je samo jedna od mnogobrojnih izražaja njenog osobnoga stila. Elegantno i chic su dvije riječi koje najbolje opisuju Audrey. Ona je prva popularizirala kombinaciju kapri hlača i baletanki, dolčevita, ženstvenih poslovnih odjela, velikih sunčanih naočala, haljina s A krojem…Njeno prijateljstvo s Humbertom de Givanchyjem, poznatim dizajnerom, uvelike je oblikovalo i njegov i njen stil. Audrey se pamti kao i velika humanitarka koja se neumorno borila za prava djece diljem svijeta.

PREPOZNATLJIVA ULOGA: Doručak kod Tiffanyja, 1961.

GRETA GARBO:

Greta Garbo glumila je kratko u rodnoj Švedskoj prije nego je došla u Hollywood. Njen prvi film bio je Torrent iz 1926. godine, a pojavila se u 8 nijemih filmova prije nego je glumila u svom prvome zvučnome filmu, Anna Christie, iz 1930. godine. Greta je imala jednu of najboljih karijera tog vremena, pažljivo birajući svoje uloge. Mudro se povukla iz svijeta filma 1941. godine kad je imala samo 36 godina, i tako ušla u legendu.
Greta je posjedovala jednu mističnu auru, s daškom duboke sjete, za kojom su jednako ludili muškarci i žene. Imala je savršeno isklesano lice, koje je jedan fotograf usporedio sa Sfingom. Bila je i modno veoma osviještena te je utrla je alternativnoj modi tog vremena – umjesto ženstvenih haljinica, Greta se oblačila minimalistički, gotovo muževno. Prva je nosila balonere i hlače (što je u to vrijeme bilo nezamislivo za ženu). Jednako je tako bila nezavisna u privatnome životu, nije dopustila da itko upravlja njome, te se po svome vlastitome izboru nikada nije udavala i ostala vjerna svojim idealima do kraja.
Bila je nominirana za Oscara tri puta (jednom za „Annu Christie“ i „Romansu“, drugi put za „Damu s kamelijama“ i treći put za „Ninotchu“), a dobila je Oscara za životno djelo 1955. godine.

PREPOZNATLJIVA ULOGA: Anna Karenina, 1935.

HEDY LAMARR:

Louis B. Mayer, šef MGM-a, najvećeg i najmoćnijeg Hollywoodskog studija tog vremena (koji je zarađivao više nego američki predsjednik) rekao je za Hedy Lamarr „Ona je najljepša žena koja hoda zemljom.“ Mayer nije bio jedini koji je tako mislio. Hedy Lamarr, rođena Bečanka, postala je svjetski poznata nakon što se pojavila gola u čehoslovačkom filmu Ekstaza, i 1938. godine preselila se u Hollywood. Ostvarila je uloge u nekolicini poznatih filmova („Alžir“, „Ziegfeld djevojka“, „Tortilla Flat“, „Grad zvan Boom“) i glumila nasuprot velikim glumcima (Spencer Tracy, Robert Taylor, Clark Gable…) tog vremena. Muškarci su je obožavali, a i ona njih – udavala se šest puta!
Unatoč slavi i bogatstvu, Hedy nije bila zadovoljna time što njeno savršeno lice dominira svim aspektima njenog života. Često se žalila da joj je ljepota samo hendikep koji sprječava ljude da vide njene istinske talente. Vjerovali ili ne, jedna od tih talenata bio je i inženjerski: tijekom drugog svjetskog rata dizajnirala je sustav za preskakanje frekvencija. Bio je tako napredan da tehnologija tog doba nije bila dovoljno sofisticirana da se on realizira – vojska ga je počela koristiti tek 60-ih godina 20. stojeća, a danas se koristi u svim mobilnim uređajima.

PREPOZNATLJIVA ULOGA:
Samson i Dalila, 1949.

AVA GARDNER:

Ava Gardner bila je kćer siromašnoga farmera iz Sjeverne Karoline. Odrasla je u kući bez struje i vode. Sa 17 godina je došla u Hollywood, i njen nevjerojatan izgled ju je gurnuo prema slavi. Međutim, Ava nije tu stala, nego se pokazala kao i sposobna glumica koja je mogla parira najvećim glumcima toga vremena (Gregory Peck, Robert Mitchum, Clark Gable). Nitko nije bolje glumio senzualne, strastvene žene, kao što svjedoče njene uloge u filmovima „Ubojice“, „Bosonoga Kontesa“, „Pandora i leteći Holandez“ i „“. Njen privatni život bio je jednako strastven i senzualan – sva tri njena muža bili su poznati glumci i glazbenici – Mickey Rooney, Artie Shaw i Frank Sinatra (ljubav njenog života).
Mnogi Avom smatraju jednom od najljepših glumica koje su ikad glumile na filmu. S očima kao u mačke i savršenim tijelom, rijeko joj je tko mogao odoljeti. Unatoč njenoj ljepoti i slavi, nikada nije izgubila onu jednostavnost cure s farme, a zbog toga je i ostavila Hollywood krajem 60-ih i mirno živjela u Londonu sve do smrti 1991. godine.

PREPOZNATLJIVA ULOGA:
Bosonoga Kontesa, 1951.

S. Zorić