Apolitični

Globalnom internetu prijeti raspadanje na “splinternet”!

Hrpu nacionalnih otoka tek povremeno povezanih s ostatkom svijeta…

Ruska invazija na Ukrajinu stvara nove pukotine u temeljima globalnog interneta. Stručnjaci upozoravaju na prijetnju stvaranja takozvanog “splinterneta”, koji bi samo ponekad bio međusobno povezan, ovisno o političkim, ekonomskim i geopolitičkim uvjetima i odnosima.

Od 25. veljače, dan nakon što je Rusija započela napad na svog susjeda, Moskva građanima otežava pristup Facebooku i Twitteru. Odvojeno, Facebook, YouTube i TikTok imaju ograničen pristup ruskim državnim medijima u Europskoj uniji na zahtjev vlada zemalja članica EU.

Rusija je također iskoristila snagu svog zakona o suverenom internetu, koji je predsjednik Vladimir Putin potpisao 2019. godine. Zakon je osmišljen kako bi pomogao ruskom internetu da preživi svaki pokušaj Zapada da ga odsječe, ali također centralizira kontrolu državne mreže kako bi vlada mogla poduzeti radnje poput cenzuriranja web stranica ili ometanja društvenih mreža.

Sve veća fragmentacija interneta, fenomen koji se obično naziva “splinternet”, odražava razlike u načinu na koji zemlje tretiraju tehnologiju niske razine koja prenosi podatke diljem planeta i aplikacije više razine, kao što su tražilice i aplikacije za razmjenu poruka. Sve više, splet različitih nacionalnih pravila prijeti narušavanjem jednog od najmoćnijih sredstava povezivanja i komunikacije koje je čovječanstvo dosad stvorilo.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay