Apolitični

Globalni ustanak znanstvenika protiv koronamjera: ‘S ovim se treba boriti na drugačiji način!‘

Zalažu se za ciljane mjere zaštite ranjivih skupina, dok bi ostatak zdrave i otporne populacije nastavio normalno živjeti i raditi

Tisuće znanstvenika i zdravstvenih radnika diljem svijeta podiglo je glas protiv strogih restriktivnih mjera u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa, rekavši kako postoje razlozi za ozbiljnu zabrinutost ako se zemlje odluče za “lockdown” u kakvom smo i u Hrvatskoj imali priliku sudjelovati proljetos.

Kako javlja BBC, oko šest tisuća znanstvenika, među kojima su brojni i iz Ujedinjenog Kraljevstva, potpisalo je izjavu u kojoj se tvrdi da zatvaranje pučanstva može imati goleme štetne posljedice po psihičko i fizičko zdravlje pojedinaca, ali i nanijeti štetu cijelom društvu.

Zaštititi ranjive

Smatraju kako bi pažnja trebala biti usmjerena na zaštitu najslabijih i najranjivijih, dok bi velika većina zdravih ljudi trebala nastaviti normalno živjeti.

Među poznatijim potpisnicima deklaracije poznate i kao Deklaracija iz Great Barringtona (imenovana po gradu u američkom Massachusettsu gdje je nastala) su i liječnici angažirani u popularnim televizijskim emisijama poput dr. Phila Hammonda i dr. Rosemary Leonard, kao i brojni visokopozicionirani članovi Britanskog liječničkog društva. Peticiju su još potpisali i dr. Sunetra Gupta, epidemiologinja s Oxforda, zatim psihologinja prof. Ellen Townsend sa Sveučulišta u Nottinghamu, te znanstvenik dr. Paul McKeigue čija je specijalnost predviđanje modela širenja zaraza.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay