Apolitični

Globalne emisije ugljika vraćaju se na rekordnu razinu prije pandemije

Fosilna goriva rastu u post-pandemijskom oporavku dok znanstvenici upozoravaju da će željeni limit emisije od 1,5 Celzijevih stupnjeva biti dosegnut za 11 godina.

Globalne emisije ugljika vraćaju se na rekordnu razinu kakva je zabilježena prije pandemije korona virusa, kako je pokazala nova analiza. Znanstvenici kažu da je ovo otkriće “test stvarnosti” za svjetske nacije okupljene na klimatskom samitu COP26, prenosi The Guardian.

Emisije koje su potaknule klimatsku krizu dosegnule su najvišu razinu 2019. godine, prije nego što su globalne restriktivne mjere zatvaranja zbog koronavirusa dovele do smanjenja od 5,4 posto.

Međutim, izgaranje fosilnih goriva nakon toga je poraslo brže nego što se očekivalo 2021. godine, zaključio je međunarodni istraživački tim, što je potpuno suprotno od potrebnih brzih rezova za rješavanje problema globalnog zagrijavanja.

Podaci pokazuju da svjetski čelnici nisu uspjeli učiniti stvari ‘zelenijima’, a samo mali dio pandemijske potrošnje odlazi na održive sektore.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay