Apolitični

Glenn Miller Orchestra u Splitu

Gotovo stoljeće star Glenn Miller Orchestra nastupa u Splitu u sklopu 61. Splitskog ljeta i to 11. kolovoza u 22 sata na splitskim Prokurativama.
Orkestar u čijem zvuku ćemo imati priliku uživati ovoga utorka kontinuirano nastupa diljem svijeta, a koncert koji će odraditi u Splitu jedan je od ukupno tristo koncerata koje u prosjeku godišnje odradi.
Popularnost Glenn Miller Orchestra proizlazi iz jedinstvenog i nimalo uobičajenog zvuka koji temelji na klarinetu, dva alt – saksofona i dva tenor – saksofona. Ideja o takvoj glazbenoj formaciji, prema legendi, nastala je nešto kasnije od godine osnutka orkestra, 1956. godine, te kaže da se rodila kada je tijekom koncerta jedan glazbenik na trubi ozlijedio usnu pa ga je zamijenio i svirao njegove dionice na koncertu klarinetist pa je tako utemeljen Glenn Miller Sound.
Repertoar glazbenog druženja koje slijedi 11. kolovoza u 22 sata na Prokurativama, čine skladbe: Moonlight Serenade, Somewhere over the rainbow, In the mood, Rhapsody in Blue, Chattanooga Choo Choo te još neke druge pjesme novijeg datuma koje čine tek dio njihovog opsežnog repertoara s više od stotinu skladbi.
Glenn Miller Orchestra nastupit će u sklopu tradicionalne splitske kulturno-umjetničke manifestacije zbog ovoljetne turneje koja im predstoji, a koja nosi naslov Adriatic Tour 2015.
Koncertom Glenn Miller Orchestra ravnat će Will Salden, ravnatelj orkestra za Europu.
Više o skoro stoljeće starom orkestru možete doznati na službenim stranicama Glenn Miller Orchestra http://glennmillerorchestra.com/.
Više u kategoriji: glazba, kultura
Foto: HNK Split
Jelena Perko, mag. oec.