Apolitični

Gledati svijet kroz objektiv fotoaparata

Živimo u doba brzine i masovnosti medija i umjetnosti, a jedna od najviše eksploatiranih zasigurno je fotografija. Od slikarstva je naslijedila žanrove poput portreta i slikanja povijesnih događaja, a točan prikaz stvarnosti i bilježenje trenutka fotografijom uveo je u život ljudi spoznaje i slike koje su do tad mogli samo zamišljati iz subjektivnih opisa i priča putnika, prijatelja ili novina…

Ova relativno mlada umjetnost postala je dostupnošću alata za fotografiranje i obradu veoma raširena među amaterima kao hobi. Svatko s malo osjećaja za lijepo i talenta za dobar kadar, motiv i trenutak može se amaterski baviti fotografijom. Njena čar i je u činjenici da Vam za početak bavljenja ovim zanimljivim hobijem nije potrebno veliko predznanje, a opustit će Vas, oraspoložiti, a kao šlag na kraju – imat ćete lijepe uspomene svega što fotografirate.

Fotografija me uvijek zanimala jer otvara mnoštvo svjetova i mogućnosti koji se njom mogu prikazati. Kako to uvijek krene, mobitelom ili aparatom uvijek sam bilježila zanimljive motive i pokušala učiniti kadar ˝drugačijim˝; da ne bude isti kao na slikama drugih na istom mjestu, da ne bude dosadan ili, najgore od svega, da nema priču… S vremenom je iz zanimljivog hobija fotografiranje postala opsesija. Svaka slobodna minuta vremena bila je posvećena druženju s objektivom.

Kad počnete tonuti dublje u način fotografiranja, smisao i svrhu istog, otvore se mnoge teme. Svakom odgovara nešto drugačije – zato i postoje razne vrste fotografija, do te mjere da se pojedinci specijaliziraju i fotografiraju samo specifične teme i motive. Svatko se pronađe u nečemu što ga smiruje, oraspoloži, zanima – fotografirajući prikazujemo svoje ideje, priče, čak i svoju osobnost i stav o onome što fotografiramo. Uspjeli smo ako fotografija nekoga potakne na razmišljanje, izazove emociju ili reakciju na način na koji smo htjeli, ili ako nekome poručimo nešto dublje što fotografija ima za ˝reći˝.

Okrenite se oko sebe… Uzmite fotoaparat u ruke i pokušajte gledati svijet kroz objektiv… Primjetit ćete da izgleda potpuno drugačije i počet ćete uočavati detalje, stvari, ljude i pojave koje nikad dosad možda niste primjećivali. Nemojte se opterećivati kako će fotografija ispasti niti hoće li biti baš onakva kako ste je zamislili. Kad uočite nešto zanimljivo, razmislite na što Vas podsjeća ili kakve emocije budi u Vama, i što bi željeli da fotografija predstavlja. Tehničke ćete sitnice svladati usput i pomalo, a ideje i inspiraciju potražite u sebi i promatrajući svijet oko sebe. I nikad ne zaboravite – fotografiranje bi Vam trebalo biti i ostati užitak, odmor i zabavan način kreativnog stvaralaštva.

A. Vlaić, mag. ing. arh.