Apolitični

Gleda li Europa što se događa u Francuskoj?

Na djelu je hladni građanski rat protiv liberticida koji čeka i nas

Francuska je u hladnom građanskom ratu. Prosvjedi protiv covid-putovnica, tj. sanitarnih propusnica, kako benevolentno kažu Francuzi, ulaze u četvrti tjedan. Više od 230 tisuća ljudi (prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, što valja uzeti sa zrnom soli) okupiralo je Pariz zadnje subote, odazivajući se na stotinjak buktećih prosvjeda. No, bez obzira na matematičku konzervativnost Macronovih brojača u Ministarstvu zdravstva (organizatori tvrde da je na prosvjedu bilo i 500 tisuća ljudi), već je golim okom bjelodano da su se protesti, otkako su 17. srpnja počeli, već stigli udvostručiti u broju.

Uzalud. Mjera kojom covid-putovnice postaju sveprisutni alat u svakodnevnom životu Francuza prošlog je četvrtka dobila i odobrenje Ustavnog vijeća, francuskog ekvivalenta ovdašnjem Ustavnom sudu. Na svoj stvaran i skriven način propusnica sadrži veoma jasnu obavezu, koja, izgleda, kroz koji mjesec čeka i Hrvate. 

Prvotno je rečeno da će se koristiti tek u svrhu putovanja u druge zemlje zajedničkog europskog prostora. Međutim, tek nešto više od mjesec dana njene primjene, covid-putovnica postaje ulaznica za sve sfere života, a slični birokratski intervencionizam najavljuju i Grčka, Portugal, Italija, Belgija itd. Dakle, kako stvari stoje, koju god verziju odabrali, riječ je o opasnom presedanu, onome koji nas vodi do društva temeljenog na administrativnom dopuštenju, u kojemu se nonkomformisti kriminaliziraju, a individualnost urušava.

U Francuskoj je, dakle, još jednom, no ovaj put pod kišobranom pandemijskih panika, aktualiziran međugeneracijski rat. Gleda li Europa?

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay