Apolitični

Glazbeni zvuci Terracon News-a

Terracon News u Gundulićevoj 36 nedavno je posjetila naša istaknuta pjevačica Zorica Kondža s kojom je bilo zadovoljstvo razgovarati o njenim glazbenim početcima, životu, putovanjima, obitelji, odrastanju. Naime, naša sugovornica je glazbenu karijeru započela još početkom 80- tih u grupama Pirati, Novi dan, ST i Stijene, a kao solistica se počela predstavljati publici od 1984. godine. Zoricu odlikuje glas velikog raspona u kojemu se mediteranski temperament susreće s modernim stilovima poput soula, bluesa i rock and rolla. Često je zovu Zore ili Zorka na što se ona ponosi. S grupom Stijene objavila je četiri albuma, te dva samostalna albuma od kojih je „Zlatna kolekcija“ kompilacija njezinih najvećih uspješnica. Ugodnu priču s gospođom Kondžom započeli smo u vinoteci Viola, koja ju je oduševila pa smo s temom o vrhunskim vinima i započeli razgovor…..

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2015/01/Zorica-Kondža-1.mp3?_=1

U početku karijere bila je jedan od najboljih pratećih vokala domaće estrade, pa je snimala za pjevače poput Miše Kovača, Olivera Dragojevića, Đorđija Peruzovića i Nede Ukraden. Njezine najljepše pjesme, uglavnom ljubavne balade mediteranskoga izričaja, skladao je njezin suprug i dugogodišnji suradnik, Joško Banov. Surađivala je s mnogim uglednim autorima, primjerice Zdenkom Runjićem, Nenadom Ninčevićem, Davorom Toljom i drugima. Stihove za pojedine pjesme iz njezinoga repertoara napisala su neka od istaknutijih pera „primijenjene poezije‟ kao što su Jakša Fiamengo i Helena Papić. Zorica je obiteljska žena, a s Joškom ima tri sina i kako kaže, obavlja sve normalne kućanske poslove, pa se uistinu zapitamo kako sve stiže posložiti s obzirom na to da posao glazbenih nastupa podrazumijeva putovanje, odricanje, energiju i druge prohtjeve….

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2015/01/Zorica-Kondža-2.mp3?_=2

Puna duha, elana i zanimljivog izričaja naša sugovornica, odlično raspoložena, za kraj je istaknula kako bi joj želja bila nastupiti u Splitu u nekoj većoj koncertnoj dvorani, ali nažalost grad podno Marjana takvo što nema, pa su primorani velike koncertne nastupe organizirati u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, nadajući se da će jednom i Split dobiti ono što je zaslužio…..

D.Šabić