Apolitični

GLAZBENI VIRTUOZ: 12-godišnji Petar Žukina pobjednik prestižnog svjetskog natjecanja, a 14-godišnja sestra pobijedila na natjecanju knjige i tiskala je!

Mama, tata, kupite mi “kajganku”, nađite mi nekog da me nauči note, rekao je jednog dana, tada četverogodišnji Petar Žukina, danas vrlo živ, gotovo hiperaktivni dvanaestogodišnjak iz Donje Stubice.

Taj se “hir” s vremenom pretvorio u pravu malu “torturu”, Petar je pune sljedeće dvije godine inzistirao na “glazbenim temama” sve dok od roditelja nije ishodio da mu kupe jeftin dječji sintesajzer, vrijedan 200 kuna. Od tada do danas prošlo je samo nekoliko godina, u Petrovoj sobi u donjostubičkoj Obrtničkoj 38 naslagan je popriličan broj diploma i priznanja lokalnog i nacionalnog “karaktera” i Petar je odavno potvrdio veliki glazbeni talent.

No, bila je to samo uvertira u vrijedno međunarodno priznanje koje je Petar nedavno osvojio – prvu nagradu na sedmom izdanju natjecanja “International Piano Competition”. S obzirom na okolnosti i pandemiju koronavirusa, ovo izdanje natjecanja održalo se online. Upravo to je omogućilo ogromnu konkurenciju, prijavljen je velik broj kandidata od kojih mnogi zbog financija možda i ne bi bili u mogućnosti sudjelovati. Time je Petrov uspjeh puno veći, slavio je na svojevrsnom neslužbenom “svjetskom prvenstvu”.

Zbog prisilne odvojenosti od svojeg profesora Marija Ričkovića iz škole “Zlatko Baloković” i profesora u glazbenoj školi “Bonar”, čiji je Petar formalni polaznik, mali genijalac iz Donje Stubice sam je obavio cijeli posao.

Da se u obitelji Žukina u Donjoj Stubici nešto čudno događa, svjedoči i to da je 14-godišnja Petrova sestra Ivana pretprošle godine pobijedila na nacionalnom natječaju “Moja prva knjiga”. U konkurenciji djece iz cijele Hrvatske, Ivana je osvojila prvu nagradu na osnovi koje joj je tiskana knjiga “Crvena raketa”.

FOTO i cijeli članak možete pronaći na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay