Apolitični

Glazbeni svijet Ethnoambienta Salona

Jedan od najstarijih „world music“ festivala u Hrvatskoj, festival kulturne raznolikosti Ethnoambient Salona, ove godine postaje punoljetan. Prvi Ethnoambient održao se sada već davne 1998. godine na solinskom lokalitetu Gradina koji pruža sjajnu sliku zajedništva i simbioze izvođača i publike, te kao takav postaje pravi glazbeni užitak.

Ove godine u staroj Gradini nastupit će izvođači iz Senegala, Velike Britanije, Italije, Švedske i Hrvatske.
Prvi dan, 17. srpnja, od 20 sati nastupaju – Jamo Jamo (Senegal-Velika Britanija), Kazan (Hrvatska), Dunja Knebl (Hrvatska) i sutradan, u subotu 18. srpnja, Kries (Hrvatska), Domo Emigrantes (Italija), Nilla Axelsson Siriščević (Švedska-Hrvatska).
Zanimljivi spektar domaćih i stranih ambijentalnih glazbenih zvijezda na solinskoj Gradini privući će mnoštvo poklonika ovakve glazbe koja djeluje na sustavnom promicanju kulturne raznolikosti putem programa otvorenog raznovrsnim interpretacijama tradicije u kulturama svijeta. Tradicijski napjevi, prepoznatljivi stilovi izvođenja uz pratnju glazbala odaje posebnu sliku s Ethnoambienta kojeg su gledatelji prepoznali kao kvalitetnog i programski nadahnutog. Sa svojom posebnošću uistinu je obogatio nacionalnu kulturnu scenu, izgradio identitet, zbog čega je odlično posjećen.
Rečenica, dvije o nekim izvođačima koje ne možete baš svaki dan susresti na ulici.
Dunja Knebl – Za mnoge će ovaj koncert biti jedno potpuno novo iskustvo Dunjinog svijeta glazbe. Zasvirat će američki folk koji je slušala odrastajući u SAD-u, do tradicijskih pjesama Indonezije koje je isto učila na izvorištu.

Kazan – Družba Danijela Maoduša razveselit će mnoge koji prate događanja na hrvatskoj etno sceni jer će licem i stilom prepoznati glazbenike s kojima su se već negdje družili – Marijela Bagarić, Romina Host, Tatjana Bijelić, Zvonimir Mikulandra, Mario Bandić, Marin Rebić.
Jamo Jamo – Sjećate se Landinga Manea i njegove rasplesane skupine Jamo Jamo na Gradini prije mnogo ljeta? Evo ih opet u veselom raspoloženju.
Kries – Prije dvadeset godina održan je prvi Ethnoambient u Zagrebu, prije osamnaest godina u Solinu, a u međuvremenu nastao je Kries, glazbena vatra oko koje se svi volimo okupiti, zapjevati i zaplesati. Tako će biti i ove godine.

Solin s kulturnim ljetom privlači brojne turiste kao najmlađi grad s impozantnom poviješću i prirodnom ljepotom.

Više u kategoriji: Kultura; Glazba

Info i foto: solin.hr

D. Šabić, mag. nov.
j